Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Mirakel tillhör religiositet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Santiago Mostyn är upphovsmannen bakom konstverket ”Mirakel". Det var ett av verken på OpenArt 2019 och köptes in av Örebro kommun efter utställningen.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

I Örebro har ett konstverk med ordet mirakel stått i Vasastan sedan hösten 2019. Tidigare samma år anordnades ett evenemang mellan Svenska Apologetisksällskap och Humanisterna Örebro för en debatt om mirakel ur ett religiöst perspektiv kontra ett sekulärt humanistiskt perspektiv. Frågeställningen lever vidare, kan man tro på mirakler?

Santiago Mostyn är konstnären bakom ljuskonstverket som består av ordet ”Mirakel” som köptes upp av Örebro kommun från OpenArt 2019. Konstverket är placerat på Vasatorget i Örebro nu.

OpenArt har presenterat ljusskulpturen enligt nedan:

”Mostyns verk på årets OpenArt är lika mycket ett påstående som svävar i stadsrummet som det är en fråga: är mirakel möjligt, eller skapar vi dem själva genom att tillsammans förändra något? Att förlita sig på mirakel är egentligen att ha gett upp hoppet att verkligen kunna åstadkomma något när vi nått vägs ända, eller en tydlig och obönhörlig gräns- det är då vi förlitar oss på ett mirakel.”

Annons

Annons

Micael Grenholm som är ordförande för Svenska Apologetisksällskap och Anders Hesselbom ordförande för Humanisterna Örebro har också debatterat liknande frågor. Micael påstår att det finns många ”vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön” som sker ofta och i olika delar i världen men att vi sällan pratar om dem.

Faktum är att Micaels slutsats inte har vetenskaplig grund ...

Micael har också skrivit en bok med olika fall av dokumenterade händelser som han kallar för mirakler. Han skriver om händelser där syn- eller hörselnedsatta personer får tillbaka synen eller hörseln efter förbön av missionärer som tillsammans med läkare åkt från USA till Moçambique, ett av världens fattigaste länder och helar människor.

Enligt Micael som är pastor är det inte bara för att han är troende som han också tror att mirakler sker, utan för att läkarna som tittat på fallen inte kunnat ge en medicinsk förklaring till tillfrisknanden.

I studien har ett antal läkare tillfrågats om tron på religion, bön oförklarligt tillfrisknade efter bön, och det finns några svenska fall som Micael beskriver i sin bok. Detta är grunden för hans teori om sannolikheten och trovärdigheten att det är gud som utför mirakler.

Faktum är att Micaels slutsats inte har vetenskaplig grund och det är vilseledande och felaktigt att han kallar sin antagande för ”vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön”.

Bara för att en mänsklig tillfrisknande händelse inte kan förklaras med de medicinkunskaper vi har kan vi inte dra slutsatsen att det handlar om en övernaturlig kraft.

Annons

Författarens syfte med boken är att övertyga andra att det finns en gud som har makt över människokroppen. Samtidigt som användandet av det religiösa begreppet mirakel är ett uråldrigt sätt att försöka sprida en religiös tro på. Det tvingar folk tillbaka till perioden av de Abrahamitiska broderskapsreligionerna.

Annons

Anders Hesselbom som är humanist, naturalist och nihilist, anser att mirakel som en händelse orsakad av övernaturliga krafter är osannolikt. Bara för att en mänsklig tillfrisknande händelse inte kan förklaras med de medicinkunskaper vi har kan vi inte dra slutsatsen att det handlar om en övernaturlig kraft.

Det är oerhört viktigt att ta dessa frågor på allvar, studera och leta efter evidens även vid eventuella medicinskt oförklarliga händelser. Allt som sker i universum är totalt naturligt därför händer det och därmed är användandet av ordet övernaturlig händelse felaktigt. Mirakel är ett människopåhittat begrepp som många andra begrepp exempelvis djävul, själ, paradis, helvete och så vidare. Dessa ord beskriver människors tankar, önskemål och fantasier.

Albert Einsteins visdom: ”Det finns två sätt att leva sitt liv. Det ena är att leva som att mirakel inte exciterar. Det andra är att leva som om allt är ett mirakel.”.

Den som sakligt och utan politisk och/eller religiös agenda utforskar vår värld är den mest pålitliga.

Hittills har människan inte full förmågan att förklara alla naturliga händelsers orsak och samband. Men vi ska inte lätt kapitulera och ange gudar och mirakler som förklaringar. Det är också oetiskt att sprida falsk information.

Annons

Medicinforskning är ett gigantiskt forskningsområde där arbetet pågår och vetenskapsmän ska ha ett neutralt och opartiskt förhållningsätt.

Den som sakligt och utan politisk och/eller religiös agenda utforskar vår värld är den mest pålitliga.

I debatten tydliggör Anders att orimliga påståenden som exempelvis, mirakel sker, lägger bevisbördan på den som uttalar dem. Antagandet att mirakel inte förekommer eller inte har förekommit är det neutrala i vår värld. Den som hittar på ett begrepp som mirakel och påstår att mirakler förekommer har därmed ansvaret att lägga fram vetenskapliga belägg för uttalanden. Annars likställs påståenden som åsikter och önsketänkande och ingenting annat.

Annons

Vi ska inte hitta på och hjärntvätta andra med vilseledande information om världen, livet och döden.

Sekulära humanister betonar att vi ska fortsätta agera med förnuft, ansvar och omtanke som grundläggande begrepp i vår livsåskådning för mänsklig utveckling. Det innebär att vi människor behöver tänka, ta ansvar, och vara ärliga. Vi ska inte hitta på och hjärntvätta andra med vilseledande information om världen, livet och döden.

Filosofen David Hume har skrivit om mirakler och menar att det är mer sannolikt att en person som hävdar sig ha bevittnat ett mirakel försöker bedra eller blivit bedragen än att miraklet faktiskt har skett.

Shilan Hasan

’styrelseledamot i Humanisterna Örebro

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy