Annons

Annons

Annons

Hällefors

Här mals Grythytte-mjöl på gammalt vis i kvarnen från 1800-talet - "Just nu har vi en ökad efterfrågan på vårt mjöl"

Mellan två kvarnstenar på vardera 600 kilo styck mals säden till mjöl. Mjölnaren Ulf Pettersson sköter maskineriet i den gamla 1800-talskvarnen. Kristina Henricsson packar det färdiga mjölet i säckar. Här sker tillverkning av äkta Grythytte-mjöl.
– Det stenmalda rågmjölet är bättre till bland annat surdeg, säger Kristina.

Text: 

Mjölnare Ulf Pettersson kollar kvaliteten på mjölet medan Kristina Henricsson packar det nymalda mjölet i påsar.

Bild: Anders Almgren

Annons

Sedan 1600-talet har det funnits en kvarn vid älven i Grythyttan. Kvarnbyggnaden sitt nuvarande skick är från mitten av 1800-talet. Tidigare drevs kvarnen av vattenkraft. År 1942 togs vattenhjulen bort och ersattes av eldrift. 1958 stängdes kvarnen.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan