Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Insändare
Ingen har universums alla svar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Naturen, människan och vårt universum fortsätter att fascinera av den enkla grund att vi hela tiden upptäcker nya sanningar angående detta. Kanske är allt liv ett mirakel, men ett mirakel vi till viss del lärt oss att förstå?

Bild: Privat

Annons

Replik

Apropå debattartikeln ’Mirakel tillhör religiositet’ i NA den 17 maj. Jag skulle vilja citera författaren Jan-Philipp Sendker: ”Allt som är sant går inte att förklara. Och allt som går att förklara är inte sant.” (Från boken ’Hjärtats innersta röst’). Men, huruvida man anser något vara religiöst eller inte, är en helt annan femma!

Annons

Annons

Var går gränsen mellan det övernaturliga och naturliga? Är det så att det övernaturliga helt enkelt är det som människan ännu inte förstår/kan bevisa? Därmed kallar man det ’övernaturligt’. En fråga om relativitet! Vilket leder oss till Einstein. Om man nu ska citera detta geni i sammanhanget, så bör man veta att han ofta talade om ’Gud’ men då i ett icke-religiöst perspektiv.

Det är oetisk att sprida falsk information, menar Hasan. Men, hur kan man då påstå att själen är något påhittat om man nu inte har kunskap om själen, vad det är, vad den består av och hur den uppkommit? Kanske man borde utforska detta lite, innan man konstaterar att det är ett påhitt?

Vi måste sluta leva som om det som inte går att förklara inte existerar. Dock är det ingen som säger att vi måste ge det en religiös stämpel. Jag upplever, att när människor normalt talar om mirakler så handlar det helt enkelt om att det verkar mirakulöst för dem; de förstår det inte och förmår inte att hitta en, för dem, logisk förklaring.

Den som tror att den lilla människan har förmåga att förklara hela vårt universum och allt liv, förminskar vår verklighet och livet på det grövsta!

”Ingen har alla svar och allt är inte sakligt”

Örebro

Till toppen av sidan