Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
Konsten att inte göra någonting är svår: ”Att det nu finns mindre att göra har tränat oss att slå av på takten"

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Några timmar kvar till semestern och det var länge sedan längtan efter en ledighet var så stor. Jag har hört många säga samma sak. Behovet av vila känns extra viktigt i år. Det är inte så konstigt då 2020 är ett år helt olikt alla andra och för många har det varit turbulent på många sätt och vis. Pandemin har påverkat oss alla. Både privat och i arbetslivet. Inte lustigt att vi är trötta då.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu tänker jag till att börja med ägna mig åt att göra ingenting. Blir jag inte färdig med det första dagen så fortsätter jag med samma sak – att göra ingenting – dagen därpå. Sedan får vi se. Just det här att det finns mindre att göra i dessa tider har verkligen tränat oss i att slå av på takten. Normalt sett finns det ett kultur- och nöjesliv där vi kan välja och vraka bland teaterföreställningar, konserter och kanske en och annan konstutställning. Det brukar finnas stora marknader, auktioner, mässor och andra stora evenemang. Sedan har vi all sport. I de få sporter som är igång är det publikfritt. På tv:n är det extremt lite livesport. Och de riktigt stora sporthändelserna som vi skulle ägnat dagar åt framför teven i sommar är inställda. Det blev inget fotbolls-EM. Inget OS. Inga svenska medaljer att glädjas åt. Eller uteblivna medaljer att gråta över.

Annons

Annons

När du sitter där i soffan i lägenheten och upptäcker att dygnet har fler timmar än tidigare.

När allt uteblir så blir det mera tid över. Det är lite som att flytta från villa till en lägenhet. Plötsligt har du ingen trädgård att ta hand om. Inga rabatter att rensa. Inget gräs att klippa. Inga blommor att vattna. Det blir många timmar över att göra – just det – ingenting. Något du inser först när du sitter där i soffan i lägenheten och upptäcker att dygnet har fler timmar än tidigare. Samtidigt träffar vi inte lika många vänner i dessa tider. Inte heller våra närmaste i familjen. De flesta håller sig på sin kant och önskar varje dag att folkhälsomyndighetens rapporter ska gå åt rätt håll. Så att vi alla snart får träffas lite mer.

Det gick så långt att min fru satte upp en rubrik hon hittat i Dagens Nyheter

För mig är det svårt att inte göra någonting. Jag planerar gärna många aktiviteter på morgonen och pratar om allt jag vill göra så omgivningen blir stressad. Det gick så långt att min fru satte upp en rubrik hon hittat i Dagens Nyheter på kylskåpet. Budskapet var glasklart. ”Att göra ingenting är viktigt”. Så nu har jag blivit lite bättre på det.

Skulle det ändå dra i att-göra-nerven så åker korsordet fram ackompanjerat av lite surfning på synonymsajten på mobilen. Sommar i P1 är ju en given klassiker. Flera bra sommarpratare så här långt. Då blir risken mindre att du somnar i solstolen. Att höra Greta Thunberg berätta om sin resa genom USA i en lånad elbil tillhörande filmhjälten Arnold Schwarzenegger är både underhållande, dramatiskt men framförallt viktigt.

Det viktigaste är kanske inte att dra upp en kilos abborre

Jag har även köpt ett fiskespö som jag ska ägna många timmar bakom. Det viktigaste är kanske inte att dra upp en kilos abborre eller en gädda på en meter. Det viktigaste är att göra – just det – ingenting. I solhatten. Bakom flötet.

Fortsatt trevlig sommar!

Annons

Annons

Till toppen av sidan