Annons

Annons

Annons

Örebro

Insändare
Medvetet låg nivå i Hjälmaren - "snart kan jag gå torrskodd till min stuga på ön"

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den sjösänkning av Hjälmaren som nu medvetet sker av Hjälmarens vattenförbund är tyvärr ingen enstaka företeelse. Under de senaste 38 åren har Vattenförbundet, troligen medvetet, gått under den vattendom som ska reglera Hjälmarens nivå i 22 år!

Örebro kommuns representant har sagt att det i år blev olyckligt, vilket det då varit i 22 år av de senaste 38 åren.

Annons

Annons

Förbundet verkar styras av de lantbrukare som har sina marker på den gamla sjöbotten som frilades i samband med sjösänkningen på 1800-talet.

Den marken har nu satt sig med cirka en meter och nu vill tydligen lantbrukarna sänka Hjälmaren ytterligare en gång. SMHI, som har till uppgift att kontrollera att förbundet håller sig till den vattendom som nu gäller har, vad jag förstått, uppmanat länsstyrelsen att polisanmäla Vattenförbundet.

Nivån är i dag är mycket nära (två cm) den nivå som vattendomen säger ska vara i oktober, så snart kan jag som ofta vistas på Hjälmaren räkna med att kunna gå torrskodd ut till min sommarstuga på Stora Borrholmen.

Min brygga i land står snart en bra bit från sjökanten, så en förlängning med några tiotal meter till får det bli om jag ska kunna åka båt ut.

Nivån är nu så låg att segelbåtar och lite större båtar knappast tar sig in från kanalen och än mindre in till Örebro. Det som gör mig så förbannad är den flathet som bland annat Örebro kommuns företrädare visar gentemot dem som vill torrlägga Hjälmaren.

Vattenförbundet är bevisligen inte kapabelt att ansvara för regleringen av Hjälmaren. Byt ut alla i styrelsen!

Ralph Granberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan