Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
KARIN KARLSBRO (L): Belarus – EU måste spänna musklerna i demokratins namn!

Diktatorn Aleksandr Lukasjenko har styrt Belarus med järnhand i 26 år. Men när han ännu en gång “kammade hem” orealistiska 80 procent av rösterna i senaste presidentvalet fick det belarusiska folket till slut nog.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det riggade valet blev droppen som fick det att rinna över för många människor i Belarus, skriver Karina Karlsbro, ledamot i Europaparlamentet (L).

Bild: Tobias Bernander

Annons

Nu är han på väg att falla. Kanske sker det i dag eller i morgon.

Belarus har länge varit en sorgebarn på Europas demokratiska karta. Belarus ligger i botten på plats 150 av 156 i Democracy Index 2020 och på sista plats i Europa i Press Freedom Index.

Politisk opposition är mycket svår att bedriva eftersom regimen skapat byråkratiska kriterier för att registreras som opposition som är omöjliga att möta.

Situationen för mänskliga rättigheter är skrämmande. Fria val är obefintliga. Valmyndigheten är inte oberoende och rösträkningen omöjlig att kontrollera. Politisk opposition är mycket svår att bedriva eftersom regimen skapat byråkratiska kriterier för att registreras som opposition som är omöjliga att möta.

Annons

Men den här våren började saker hända. Coronapandemin har blottlagt Lukasjenkos vanstyre i ett nytt ljus, och missnöjet har växt. Uttalanden om att vodkadrickande, traktorkörande och bastubadande är effektiva botemedel mot corona har väckt vrede.

Annons

Det riggade valet blev droppen som fick bägaren att rinna över och folket har nu intagit gatorna. Hoppet om demokrati har tänts i Belarus, längtan efter frihet börjar bli olidlig. EU måste stå på frihetskämparnas sida, och det är bråttom.

2016 trappade EU ned sanktionerna mot Belarus, i ett försök att bättra relationerna. Nu är det dags att återinföra dem.

När EU:s ledare under onsdagen håller ett extrainsatt möte om situationen i Belarus måste de sätta ner foten. EU har under lång tid riktat olika sanktioner mot Belarus; resebegränsningar för regeringstrogna, frysning av tillgångar för personer som utretts i samband med ouppklarade försvinnanden av oppositionspolitiker och journalister samt embargon mot vapen och utrustning som kan använda för förtryck. 2016 trappade EU ned sanktionerna mot Belarus, i ett försök att bättra relationerna. Nu är det dags att återinföra dem.

EU måste kräva att våldet mot protestanter upphör omedelbart, att varenda röst räknas om, att alla aktivister släpps och att man inte på något vis stryper tillgången till internet och sociala medier. Därtill bör EU skyndsamt införa en “Magnitskijlag” för att kunna utföra mer effektiva sanktioner mot människorättsförbrytare, såsom Lukasjenko och hans kumpaner, världen över.

Annons

Om det är någon gång som EU och Sverige ska spänna musklerna i demokratins namn är det nu.

Annons

EU bör skyndsamt enas kring en ny Belarusstrategi med främsta syfte att främja övergången till demokrati. De samarbeten som finns mellan EU och Belarus inom ramen för det östra partnernskapet måste omprövas utifrån det nya läget och EU måste vara tydlig med att Belarus framtid är en fråga för Belarus befolkning och inte något som avgörs från Moskva.

Det är nu eller aldrig för Belarus. Det finns ett unikt momentum här och nu att få slut på Lukasjenkos diktatur en gång för alla. Vi får inte överge våra grannar nu när friheten är inom räckhåll. Om det är någon gång som EU och Sverige ska spänna musklerna i demokratins namn är det nu. I morgon kan det vara för sent.

Karin Karlsbro

Ledamot i Europaparlamentet (L)

Vice ordförande i Europaparlamentets delegation till Belarus

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan