Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Liberalerna: Ta beslut om munskydd i kollektivtrafiken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liberalerna i Örebro kräver att användning av munskydd ska rekomenderas vid fär med kollektivtrafiken i Örebro län. Foto Erik Simander/TT

Bild: TT

Annons

Under pandemin måste vi ständigt anpassa oss. Som politiker måste vi göra vad vi kan för att skydda medborgare och rädda liv, men samtidigt undvika att stänga ner samhället allt för mycket. För att klara av det finns ett självklart beslut som måste tas – rekommendation på munskydd i kollektivtrafiken.

Få åker kollektivt för nöjes skull. Det är av nödvändighet man sätter sig på bussen. Ibland är det enda möjligheten att ta sig till jobbet eller skolan. Därför kan och bör vi inte förhindra människor att åka kollektivt. Risken att någon av passagerarna bär på smittan är dock inte obetydlig.

Klart vi inte har långa forskningsstudier på ett fenomen som inte varit aktuellt ens ett år. Att kräva det är lite som att förvänta sig att det finns vaccin för virus som inte än har upptäckts.

Annons

Annons

Både Finland och Danmark rekommenderar sedan nyligen munskydd i kollektivtrafik och på allmänna platser. Man kan ifrågasätta nödvändigheten med en generell rekommendation på munskydd i det allmänna men i kollektivtrafiken bör det vara en självklarhet, likaväl i Sverige. Här har Folkhälsomyndigheten inte velat gå så långt. Det hävdas att vi saknar evidens och forskning på om munskydd skulle minska smittspridning av just Covid-19, vilket är en sanning med modifikation. Klart vi inte har långa forskningsstudier på ett fenomen som inte varit aktuellt ens ett år. Att kräva det är lite som att förvänta sig att det finns vaccin för virus som inte än har upptäckts.

Trots det förespråkar Världshälsoorganisationen, Karolinska institutets rektor samt flera tunga forskare inom området användande av munskydd.

Man kan alltid kräva mer forskning men var går egentligen gränsen för när vi kan säga att vi har tillräckligt med underlag? Vi vet att munskyddet stoppar stora delar av droppsmittan, är inte det argument nog? Att oroa sig för att användningen av munskydd skulle leda till att folk generellt blir mindre försiktiga är inte bara baserat på lösa grunder utan också ett underkännande av våra medborgares förmåga. Folk i allmänhet förstår att munskydd inte ger något totalt skydd mot att bli smittad, men att det är en av åtgärderna för att minska risken att bli smittad, eller smitta andra.

Annons

Oavsett är kostnaden för den vård en svårt sjuk covid-patient kräver betydligt mycket högre än kostnaden för munskydd i kollektivtrafiken.

Annons

Vad skulle hända om resenärer inte vill använda munskydd? Det skulle vara olyckligt men en rekommendation är en ordningsfråga och det kommer alltid finnas de som bryter mot dessa. Med det sagt är det ingen som förväntar sig att varken busschaufför eller ordningsvakter ska brotta ner trotsiga resenärer.

Kommer munskydd i kollektivtrafiken leda till någon extra kostnad? Det är möjligt. Oavsett är kostnaden för den vård en svårt sjuk covid-patient kräver betydligt mycket högre än kostnaden för munskydd i kollektivtrafiken.

Egentligen handlar det om sunt förnuft. Som politiker kan man antingen stå vid sidan av och hoppas på det bästa, eller så kan man agera och göra sitt bästa. Liberalerna lyssnar på vad de oberoende forskarna säger och vad våra globala hälsoorganisationer rekommenderar. Därför kräver vi en rekommendation av munskydd i kollektivtrafiken. Det handlar om att ta ett samhälleligt ansvar för att värna om, och skydda, våra mest utsatta.

Willhelm Sundman

Liberalerna i Region Örebro län

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy