Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
Trängsel på Ikea, tomt på Behrn arena: ”Kultur och sport tar orimligt mycket stryk nu”

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

I veckan uppträdde några kända artister i en villaträdgård i Örebro. Det var radiokanalen Rix FM som arrangerade. Istället för stora stadsfestivaler görs minifestivaler i familjers trädgårdar inför en handfull åskådare. Samtidigt denna lönevecka trängs folk sida vid sida i livsmedelsbutiker och köpcentrum. Och på Behrn arena spelar Örebro SK inför tomma läktare. Det är något som inte stämmer. Det finns ingen logik i reglerna för hur vi ska minska smittspridningen av covid-19. Jag anser självklart att vi ska vara försiktiga men mitt i denna pandemi får alla som jobbar med kultur och sport ta orimligt mycket stryk just nu.

Foto: Kicki Nilsson/TT

Annons

Annons

Verksamheter inom kultur, nöje och sport genererar normalt sett inte en massa pengar på sista raden. Det krävs mycket ideellt arbete för att få föreningar att gå ihop ekonomiskt. Det behövs sponsorer och det måste till en stor portion kreativitet för att hitta nya intäkter och smarta lösningar. För mindre nöjesarrangörer kan hela verksamheten äventyras om besökare eller publik uteblir. Därför blir pandemin extra påtaglig för företag och föreningar. Staten har öppnat upp plånboken och lägger miljarder på att sporten och kulturen ska överleva. Men frågan är om det räcker. Eller om det är försent.

Den regel som gäller är att allmänna sammankomster över 50 personer inte är tillåtna. Så när artisten Danny Saucedo skulle spela inför 250 gäster i Piteå i somras så stoppade polisen framträdandet. Det var okej för 250 personer att sitta och äta tillsammans då arrangören fått godkänt hur borden var placerade. Det var däremot inte okej att Danny kom in i lokalen för att sjunga och spela. Så fort han intog scenen så blev det en allmän sammankomst. Att matgästerna tillsammans utgjorde den största smittrisken spelade ingen roll. Regler är till för att följas. Punkt slut.

I somras besökte jag Ikea i Göteborg. Det var extremt mycket folk. Varmt, svettigt och trångt. Det var inte lätt att skapa någon social distansering i butiken. På radion i bilen lite senare hörde jag hur Örebro SK spelade fotboll på Behrn arena. Läktarna gapade tomma. En paradox. Ikea-butiken får ha öppet trots att det inte går att skapa tillräcklig säkerhet. På Behrn arena går det tvärtom att sprida ut några tusen människor. Lika lätt går det att skapa fler in- och utgångar och jag är övertygad om att publiken skulle köa snällt med avstånd precis som vi gör i matbutiken. Samma sak skulle kunna gälla för en konsert på Conventum, en teaterföreställning på länsteatern eller en konsert med Svenska kammarorkestern i konserthuset.

Kulturen i samhället, precis som idrotten, förgyller livet och får oss att längta. Nu har vi väntat i sex månader. Nu kommer med stor sannolikhet taket för publik vid olika evenemang att höjas till 500 personer. Det är bra men frågan är om det är tillräckligt för att alla arrangörer och föreningar ska orka hålla liv i sina verksamheter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan