Annons

Annons

Annons

Örebro

Insändare
Det finns alltid två sidor av saken - även i Israel/Palestina konflikten

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nästan varje dag kommer det judiska bosättare till Tempelberget. De går runt och ”planerar” medans människorna som sitter i grupper och ber och ropar Allahu Akbar (Allah är större) där de kommer. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Annons

Svar på Gösta Palms debattartikel ”Historisk okunskap när Israel fördöms” i NA torsdag 20 augusti 2020.

Tänk om det vore så enkelt att politik och historia kunde utläsas i svart eller vitt... Jag har själv reagerat när nyheter från Mellanöstern vinklas så att läsaren får intrycket att Israel är ”the bad guy”. Det är också skrämmande att se ökningen av antisemitism trots att vi vet hur illa det gick på 40-talet.

Tyvärr är ditt inlägg så enkelspårigt att det gör mer skada än nytta för att få en nyanserad debatt om Israel. Det är du som sprider historisk okunskap när du enbart räknar upp argument för ena sidan. Du råkade bland annat utelämna att när Israeliska staten bildades bodde mer än en halv miljon palestinier i området. Dessa flydde eller förvisades från sina hem, ibland under mycket brutala former, och fick aldrig återvända till Israel. Med mer bakgrundshistorik skulle läsarna få en ökad förståelse för båda sidors handlingar.

Annons

Annons

När olika folkslag under olika århundraden har bott i ett område – vem har egentligen rätt till marken? Till och med min åttaåring förstår problematiken när man tar ett bebott område och utropar en stat. Det är en komplex situation där man inte fullt ut kan fördöma någon sida. I medier nämns sällan de otaliga fredsorganisationer och gränsöverskridande samarbeten som existerar i området. Människor från båda sidor är trötta på ledande politiker och otaliga konflikter.

De flesta läsare av NA kan förhoppningsvis identifiera ”förljugen propaganda” (dina ord) när de ser den, oavsett vilket håll den kommer ifrån.

”Ordgranskaren”

Örebro

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan