Annons

Annons

Annons

Lindesberg

Debatt
LPo: Skriv på för sjukvården i norr

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Många av de som bort i de norra och västra delarna av Örebro län är rädda för att vården vid sjukhusen i Lindesberg och Karlskoga är hotad. Foto: Montage

Annons

I norra länsdelen finns flera faktorer som lockar den moderna människan som vill bort från de stora städerna, vilket är positivt. Reseavstånden större i den norra länsdelen än i övriga delar av regionen. För att existerande företag ska kunna utveckla sig och för att nya företag ska vilja etablera sig här måste området vara i ständig utveckling. Att då montera ner vår basservice genom att försämra akut sjukvården i norra länet och ta bort en förlossningsklinik är obegripligt.

Omfattningen av ekonomin formas ytterst av förtagen. Deras vinster ger underlag för skatter och avgifter, direkt eller via deras anställda. För norra länet handlar det om cirka 3 miljarder kr som riskerar att minska radikalt om vi politiker inte sköter våra kort väl.

Annons

Lindesbergs lasarett har legat i topp hos AT-läkare att få göra sin AT-tjänstgöring där som blivande läkare.

Annons

Regionens förvaltning har uppdrag från regionens politiker att skapa förutsättningar att bedriva tre akutsjukhus i länet samt två förlossningsavdelningar. 47 miljoner gick till Örebro län för att förstärka kompetensen däribland bemanningen på våra sjukhus. Pengarna kom från regeringen utifrån en överenskommelse mellan den och SKR om ökad tillgänglighet

Lindesbergs lasarett har legat i topp hos AT-läkare att få göra sin AT-tjänstgöring där som blivande läkare. Snabbt och bra bemötande har kännetecknats lasarettet.

I stället för att ledningen i Örebro är stolta och låta Linde komplettera USÖ och ta emot akutpatienter därifrån, tas primärjouren bort och man satsar nytt och stort i H huset, Örebro. Linde lasarett får betala den notan, genom att bli av med primärjouren och bli ”sjukstuga”

Hur tycker du som skattebetalare regionens förvaltning har skött sitt uppdrag? Tre akutsjukhus blir två och två förlossningskliniker blir en

Mindre förlossningskliniker läggs ner med hänvisning till säkerhet och risker. Avdelning Q är en av dem. Karlskoga toppade listan för bästa förlossningsklinik 2018. Ett år senare lades den ner trots att basvård i detta hänseende är att ha en barnmorska vid sin sida under förlossningen och att få tillräcklig support efter barnet födelse Idag lämnas istället kvinnor ensamma när personalen inte räcker till eller hänvisas till längre resvägar – rädda smärtpåverkade kvinnor förlorar all rätt att välja.

Annons

Annons

Hur tycker du som skattebetalare regionens förvaltning har skött sitt uppdrag? Tre akutsjukhus blir två och två förlossningskliniker blir en.

Vi tycker inte förvaltningen skött sitt uppdrag. Att sedan försöka tysta ner anställda med olika ljusskygga metoder ogillar vi starkt. Att politikerna sedan i regionfullmäktige inte får tillräcklig information så de förstår eller kanske rent av vinklad information så de fattar förödande beslut för regionen är oförlåtligt.

Att som politiker riva upp ett galet fattat beslut visar på styrka

20 januari gick vi i Landsbygdspartiet oberoende (Lpo) ut och deklarerade vår ståndpunkt. Det gläder oss att Centerpartiet och Moderaterna som är representerat i regionen nu menar att frågan måste tillbaka politiskt kontra beslutet om neddragning av primärjour måste rivas upp omgående. Men de andra partierna; Liberalerna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, bryr de sig inte?

Lpo sitter inte i regionstyrelsen … än. men vi verkar tillsammans med alla de partier och aktörer som vill ha kvar akutsjukvården inklusive primärjouren på Lindesbergs lasarett och förlossningen på Karlskoga lasarett.

Att som politiker riva upp ett galet fattat beslut visar på styrka.

Att inte göra något visar på svaghet.

Vi uppmanar alla i norra länsdelen att skriva under det upprop som startats av företagarna.

Pia-Maria Johansson

oppositionsråd och ordförande lokalt Nora, LPo

Anders Persson

ordförande lokalt Lindesberg LPo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan