Annonsica24.se

Frida från ICA City hängde med yrkesfiskaren Åke på kräftfiske i Hjälmaren: "Hans yrkesskicklighet gör kräftorna så goda"

Kitteln med den doftande kräftlagen är fylld med nyfångade hjälmarkräftor. De är nyss upptagna av Åke Brynolfsson på Vinön som med sig på fisket denna eftermiddag hade Frida, ansvarig för fiskdisken på ICA City:
– Det kändes speciellt att få vara med och fiska de kräftor som dagen efter gick att köpa i butikens fiskdisk.

Godare kräftor än de som Joakim Århammar (till vänster) och Åke Brynolfsson (längst ner till höger) levererar till ICA City, ICA Parken och ICA Eko får man leta efter. Det kan Frida (längst upp till höger), ansvarig för fiskdisken på ICA City, garantera. "Jag åkte ut till Vinön och Åke en eftermiddag för att få uppleva kräftfisket på nära håll. Det var en härlig upplevelse", berättar Frida.

Fiskdiskarna på ICA City, ICA Parken och ICA Eko är i dessa dagar fyllda av lokalfångade svenska kräftor. Förutom Åke Brynolfsson levererar också yrkesfiskaren Joakim Århammar sin kräftfångst från Hjälmaren till de tre ICA-butikerna.

– Både Åke och Joakim är MSC-certifierade yrkesfiskare och 2006 blev Hjälmaren världens första insjö med MSC-certifierat fiske av gös, en fisk som både Åke och Joakim brukar leverera till butikerna, säger Frida.

Dags för kräftskiva? Här hittar du allt du behöver

Joakim Århammar har just nu främst fokus på att fiska och leverera hjälmarkräftor.

Två gånger per vecka kommer de med sin fångst som oftast består av just gös men ibland också av gädda och abborre. Just nu är det dock kräftorna som har ett extra fokus.

– På båten fick jag i uppgift att sortera alla kräftor vi fångat under tiden Åke agnade om. En del kräftor var för små för att äta så de fick gå tillbaka i sjön. Men de allra flesta tog vi med in till Vinön där Åke kokade dem i sin goda hemliga lag.

Här finns ICA City, ICA Eko och ICA Parkens gemensamma onlinebutik ica24.se

Rutinerade yrkesfiskaren Åke Brynolfsson vet var hjälmarkräftorna gömmer sig.

Frida har jobbat i den fräscha och välsorterade fiskdisken på ICA City i tiotalet år. Hon är ansvarig för fiskdisken och jobbar i nära samarbete med Marianne och Linda som ansvarar för fiskdiskarna på ICA Parken respektive ICA Eko.

– Sortimentet är utvalt för att passa respektive butik och vi försöker alltid ha lax, någon vit fisk, sill, röding och rödspätta. Sen varierar fisk- och skaldjurssortimentet efter vad som går att få tag på. Pris och sortiment är säsongs- och väderberoende och det gillar jag. Det gör att fiskdisken nästan alltid också innehåller överraskningar.

Här kan du se veckans erbjudanden från ICA City, ICA Eko och ICA Parken

Joakim Århammar levererar varje vecka lokal fisk till ICA City, ICA Parken och ICA Eko, framför allt gös men ibland även gädda och abborre.

Frida är utbildad butikskock och har ett stort intresse för matlagning. Men Åkes 40-åriga recept på kräftlag lyckades hon, trots sin närvaro vid kitteln, inte få fatt i.

– Nej det receptet behåller han för sig själv. Precis som jag behåller mina på de rätter jag tillagar till delidiskens fisk-matlådor. Lådorna är populära och kundernas absoluta favorit är Honungsglazad lax med sötpotatissallad och caesardressing. Har jag inte lagat den rätten på ett tag brukar jag få veta det av kunderna, säger hon och skrattar.

Kräftorna kokas på plats. "Recepten på kräftlag gör kräftorna smakrika och det uppskattas av våra kunder. Lagen har en lagom sälta och kräftorna är perfekt kokade med en riktigt bra konsistens", säger Frida, som här visar upp en de av dagsfångsten.

Men också annat pannfärdigt är populärt bland kunderna. Som fiskburgarna exempelvis gjorda på kombon av lax och vit fisk.

– Jag har över 100 recept på fiskrätter som jag har samlat. De flesta håller jag för mig själv, men då och då lägger jag ut ett recept på disken. Det brukar vara uppskattat.

Intresset för närproducerad mat har aldrig varit större än nu. Alltfler vill veta ursprunget på den mat man äter och hanteringen dess råvara i alla led. Det har både Åke och Joakim märkt av. Frida igen:

– Jag hade en fin eftermiddag på Hjälmaren och har med egna ögon sett varifrån kräftorna kommer och hur skickligt kräftorna hanteras. Och jag kan garantera att kräftorna på ICA City, ICA Parken och ICA Eko är fantastiskt goda.

Följ ICA Parken, ICA City, ICA Eko, ica24.se på Facebook - så missar du inga nyheter och erbjudanden

”Mer närproducerat än så här kan det inte bli”, säger Frida om de nyfångade hjälmarkräftor som finns att köpa på ICA City, ICA Parken och ICA Eko.

För telefonbeställning eller frågor ring ICA Parken på 019-58 53 30, ICA City på 019-19 28 73 och ICA Eko på 019-25 60 30, eller gå in på butikernas gemensamma onlinebutik ica24.se eller i butikernas app ica24, som finns att ladda ned.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och ICA Parken, ICA City och ICA Eko i Örebro och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Nerikes Allehandas redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan