Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Riksdagsledamöterna i länet behöver hjälpa småföretagare att rusta för en digital framtid

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Var tredje småföretagare i Örebro län oroar sig för företagets framtid med anledning av corona, visar en färsk undersökning från Visma. Krisen för dem är med andra ord inte över. Liv och hälsa kommer alltid först, men företagen behöver samhällets stöd för att kunna ta sig igenom krisen.

Under pandemin har vikten av digitaliseringen blivit tydlig. Tack vare digitala arbetsverktyg har många verksamheter kunnat fungera nästan som vanligt medan andra snabbt kunnat ställa om. Vissa har tagit tiden som frigjorts till att se över sitt erbjudande, synligheten på webben och marknadsföringen. Digitala lösningar möjliggör för fler företag att förbli relevanta och att överleva krisen.

... den positiva utvecklingen håller på att sakta in när det gäller företagens förmåga att integrera digital teknik ...

Annons

Annons

Småföretagens digitalisering är en viktig framgångsfaktor för Sverige. Vi ligger bra till inom området, Sverige hamnar på andra plats i EU:s senaste Index för digital ekonomi och digitalt samhälle. Men den positiva utvecklingen håller på att sakta in när det gäller företagens förmåga att integrera digital teknik – och det finns ett betydande digitalt glapp mellan stora och små företag.

Därför har vi tagit fram tre frågor som länets riksdagsledamöter behöver driva för att hjälpa småföretagen att minska det digitala glappet och göra Sverige mindre sårbart när ekonomin vänder nedåt eller tvärnitar i framtiden:

1) Ge fler tillgång till digitaliseringscheckar. Endast företag med en omsättning på minst tre miljoner kronor kan söka digitaliseringscheckar hos Tillväxtverket, vilket utesluter många små företag. Sänk kravet så att även de allra minsta företagen – vilket är en majoritet av alla Sveriges företag – också kan få del av stödet.

2) Säkra tillgången på bredband. Fortfarande saknar två av tio svenskar tillgång till bredband. Utbyggnaden av fiber i hela landet är en förutsättning för digitalisering och måste därför fortsätta.

3) Stärk samverkan mellan myndigheter och företag. Stöd från stat, region och kommun till företagen är viktigt. En god dialog driver regional utveckling och digitaliseringen måste finnas med som en naturlig del av samverkan mellan myndigheter och företag.

I Sverige finns omkring en miljon företag, varav de allra flesta är små och medelstora företag. Fyra av fem jobb skapas av dessa. Att säkra att alla företag hänger med på digitaliseringsresan är den bästa investeringen riksdagsledamöterna i Örebro län kan göra för Sveriges konkurrenskraft.

Boo Gunnarson

företagarexpert på Visma Spcs.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan