Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
VW: Elbilar är det mest hållbara alternativet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den nya elbil VW lanserar tar ytterligare steg mot en helt fossilfri mobilitet. På bilden Volkswagen e-Up.

Annons

Svar

Insändarskribenterna Evert Andersson och Mats Kälvemark kritiserar elbilar i NA debatt 29 augusti. De använder data som påstås komma från Volkswagen. Från Volkswagens sida delar vi inte den negativa bild av elbilar som framställs i texten. I de fall data kommer från oss är den föråldrad eller så har skribenterna tolkat den felaktigt.

Volkswagens bedömning är att en elbil med litium jon-batteri är det för närvarande mest hållbara alternativet för personbilar och det alternativ som leder till lägst klimatpåverkan sett över bilarnas hela livscykel: Från produktion av komponenter, tillverkning, användning och återvinning. Elbilens miljöfördel gäller med den elmix som finns på kontinenten. I Sverige, där andelen fossilt genererad el är mycket låg, blir elbilens klimatfördelar ännu starkare mot de andra alternativen.

Annons

Annons

Utvecklingen av batterierna har gjort framsteg de senaste åren. Uppgiften om batteribyte redan efter en relativt kort körsträcka ser vi som direkt felaktig. Vår erfarenhet är att batterierna i dag har en god livslängd och tillförlitlighet. Ett tecken på det är att vi lämnar en garanti på minst 70 procents kapacitet efter åtta år eller 16 000 mil på batterierna i våra elbilar. Den verkliga siffran är förmodligen högre än så.

De utsläpp som inte kan undvikas, till exempel i underleverantörsledet, kompenseras genom att Volkswagen köper certifikat för andra klimatåtgärder. När bilen levereras får kunden en bil som nästan är klimatneutral.

Den nya elbil vi nu lanserar tar ytterligare steg mot en helt fossilfri mobilitet. Tillverkningen av battericeller sker nu med fossilfri el, eftersom det är ett krav som Volkswagen har ställt på leverantören. Vår fabrik i Zwickau i Tyskland har ställts om så att den försörjs med fossilfri el och värme. De utsläpp som inte kan undvikas, till exempel i underleverantörsledet, kompenseras genom att Volkswagen köper certifikat för andra klimatåtgärder. När bilen levereras får kunden en bil som nästan är klimatneutral. För att underlätta en fossilfri mobilitet efter det erbjuds de som köper en ny elbil av Volkswagen fri laddning med förnybar el under tre år för den som ingår ett avtal med Jämtkraft.

Annons

Annons

På en punkt ger vi artikelförfattarna rätt, nämligen att andelen elbilar i bilförsäljningen varit låg hittills. Låt oss nu ändra på det. Klimatet har allt att vinna på att vi går över till eldrivna bilar framför andra bilar.

Marcus Thomasfolk

kommunikationschef Volkswagen

Sverige

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy