Annons

Annons

Annons

Annons

Utredningen om Campus Grythyttan

Debatt
Grythyttan är rätt ställe för Restaurang- och hotellhögskolan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

2019 tog Paulina Persson, Elin Jern, Ida Glimne och Carolina Holm examen i Grythyttan.

Bild: Malin Helenius

Annons

Vi tror på Restauranghögskolan i Grythyttan (RHS) och att den ska vara placerad i Grythyttan. Här finns en unik miljö med unika förutsättningar och unika råvaror. Här finns också en lång tradition av att både bedriva Restauranghögskola, integrerat med att bedriva restaurang och hotellverksamhet i unik miljö med alla dess utmaningar. Miljön ger en bra grund för vad som väntar alla dem som efter utbildning ska utveckla både restaurang och hotellverksamhet samt ett kulinariskt kök i världsklass.

Grythyttan är ett starkt varumärke i restaurangvärlden. Den verklighet studenterna kommer ut till efter sin utbildning innebär, att man måste leverera både det bästa värdskapet och den bästa matupplevelsen, för att klara den tuffa konkurrensen i turism och restaurangvärlden. Vi som kunder och gäster är kräsna och det har vi rätt att vara.

Annons

Annons

Framgångsrik forskning leder till utveckling av en bransch och är inte enbart en akademisk produkt som leder till doktorshatt.

Utbildningen ger en bra grund för detta och har ett erkänt gott rykte, det visar alla de debattartiklar och det starka stöd vår Facebooksida ”Restauranghögskolan kvar i Grythyttan” fått. Studenterna här får jobb innan de ens slutat utbildningen och det är inte självklart efter en universitetsutbildning. För att behålla detta måste den praktiska kunskapen vara prioriterad i utbildningen. Det finns inget som säger att inte praktisk hög kompetens och forskning kan gå hand i hand, tvärtom. RHS måste på samma sätt som forskning inom exempelvis hälso- och sjukvård eller teknik, vara verklighetsförankrad. Här kan man bli bättre. Framgångsrik forskning leder till utveckling av en bransch och är inte enbart en akademisk produkt som leder till doktorshatt. Här har inte universitetet varit tydligt, forskning är aldrig en egen satellit, den måste vara integrerad med övrig verksamhet. Forskning är egentligen inte konstigare än en aktiv, planmässig och metodisk undersökning som gör att forskaren får nya kunskaper och ökat vetandet.

... det duger inte att ha ett dåligt lokalt näringslivsklimat, om man ska producera lokala råvaror eller vin i kommunen.

Vi tror på de olika utvecklingsområden som universitetsledningen presenterat att arbeta med det närmaste året. Men man borde börjat med dessa, innan man gjorde en utredning om flytt av utbildningen. Att försätta verksamheter i kris, innan man börjar driva utveckling vet alla goda ledare är ingen bra strategi. Men nu är vi här. Nu är viktigt att spana framåt och skapa framtidstro.

Annons

Annons

Att arbeta strategiskt och målmedvetet för att återerövra RHS kreativa miljö, entusiasm och framtidstro. För att detta ska ske behöver alla hjälpas åt, universitetsledning, ledning på RHS, lärare, studenter, politiken i på alla nivåer som är berörda. För det duger inte att ha ett dåligt lokalt näringslivsklimat, om man ska producera lokala råvaror eller vin i kommunen. Det duger heller inte att ha bussturlistor som gör att elever kan praktisera eller arbeta extra på närliggande orter. Eller för den delen ett synsätt att ett universitetscampus måste ha 10 000 elever.

Det duger heller inte att som forskningsminister inte ta i den viktiga frågan att, Örebro Universitet är det universitet i hela landet som får minst avsatta forskningsmedel per student, bara hälften så mycket som Umeå och Linköping. Detta är en fråga som socialdemokratin och forskningsminister Matilda Ernkrants inte en enda gång under sin tid i regeringen lyft, det är dags nu.

Allt detta är ett fantasilöst synsätt som nu måste förkastas. Förvaltar inte vi lokalt och regionalt våra universitetsutbildningar, så kan vi lova, kommer någon annan region att göra det.

Lotta Olsson

Moderaterna, riksdagsledamot Örebro Län

Carl Alm

Moderata studenter Örebro

Vivianne Pettersson

Moderaterna Grythyttan-Hällefors

Rene Francis

Moderaterna Askersund

Ylva Von Scheele

Moderaterna Laxå

Annons

Annons

Till toppen av sidan