Annons

Annons

Annons

Annons

Vattennivån i Hjälmaren

Insändare
Sköt ert uppdrag - rädda Hjälmaren!

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribentens flytbrygga har gått på grund då vattenstånde i Hjälmaren är långt under riktvärdet. Foto: Suzanne Gullberg Fransson

Annons

Nu går det inte längre att bortse från att HVF inte sköter sitt uppdrag att följa den fastställda vattendomen. Under vår och sommar har Hjälmaren tömts på långt många fler kubikmeter vatten än vad vattendomen säger. Detta har nu resulterat i fiskdöd. På en sträcka på cirka 2 km mellan Kvarncaféet och Hällbykraftverk har det filmats och man kan tydligt se småfisk som kämpar och småfisk som redan gett upp och avlidit i brist på vatten.

Annons

Annons

Nu är det ett miljö problem i Hjälmaren vi inte längre kan tolerera. Yrkesfiskarna har uppgett att gösen och kräftor inte heller mår bra och snart kan även de vara utdöda.

Vi som äger stugor ute på öarna kan snart inte alls ta oss dit då nya stenar dagligen dyker upp och slår sönder båtar och propellrar. Vår flytbrygga står nu på sniskan på en stor vass sten som dessutom dragit sönder undersidan och en flytproton saknas. Detta på grund av det låga vattenståndet.

Jag tror att många med mig anser att HVF och Hyndevadsdammen gör kraftig åverkan på Hjälmaren och dess rika djurliv .

Även stora nya land sträckor har dykt upp kring Hjälmarens stränder då vattenståndet sjunker ökar avståndet ned till vattnet. Vi måste rädda Hjälmaren från en framtida katastrof. I år är det för sent skadan är redan så stor att den inte kan repareras. Men om miljö och hälsa är viktiga frågor att ta tag i så kan vi inte längre blunda för vad HVF inte är kapabla att klara av: Rädda Hjälmaren!

Suzanne Gullberg Fransson

styrgruppen Rädda Jjälmaren

Annons

Annons

Till toppen av sidan