Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
KARIN KARLSBRO (L): Belarusiernas kamp kan gå i stöpet – EU måste enas om sanktioner!

Kalla mig lite gammalmodig, men jag tror på värderingar. Jag tror på deras betydelse och kraft och att de måste upprätthållas.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Och jag står för ett värderingarnas Europa, ett EU som står upp för våra grundläggande värderingar om demokratins och rättsstatens principer, för mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Putin är farlig man som inte skyr några medel för att krossa politiskt motstånd – oftast genom förgiftning.

Ett värderingarnas EU behövs i en orolig värld. Ryssland blir allt mer aggressivt och Putin är farlig man som inte skyr några medel för att krossa politiskt motstånd – oftast genom förgiftning. Trump är en volatil president som rycker upp alla plattformar för internationellt samarbete, såsom WTO och Parisavtalet, med rötterna. President Erdogan i Turkiet har vänt EU ryggen och är i full färd med att göra Turkiet till nästa Iran. EU som en stark, värderingsstyrd utrikesaktör som står för något annat är avgörande för att agera motkraft.

Annons

Annons

Mitt parti Liberalerna har kämpat sedan den dagen Sverige gick med i EU för ett värderingarnas Europa. Inte minst vad gäller EU:s roll som utrikesaktör. I alla utrikesrelationer måste EU sätta våra grundläggande värderingar främst. När andra världsledare endast bryr sig om maktbalans och mikroaggressioner har EU en unik roll att påverka omvärlden i demokratisk riktning genom diplomati, frihandelsavtal, bistånd och för vissa länder genom möjlighet till EU-medlemskap.

Liberalerna har till exempel längre drivit att förenkla beslutsfattandet och avskaffa enskilda länders veton inom utrikes- och säkerhetspolitiken ...

Samtidigt vet jag att detta i praktiken är väldigt svårt. Ingen sade att det vore lätt för 27 länder att enas kring samma värderingar och agera enat. Å ena sidan behövs en så bred enighet som möjligt i EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Samtidigt behöver unionen oftare kunna agera snabbare och mer effektivt. Liberalerna har till exempel länge drivit att förenkla beslutsfattandet och avskaffa enskilda länders veton inom utrikes- och säkerhetspolitiken, i första hand vad gäller sanktionsbeslut mot länder som begår brott mot de grundläggande fri- och rättigheterna.

Alltför ofta håller enskilda medlemsländer EU:s sanktionsmöjligheter gisslan för att främja egna syften. Nu till exempel blockerar Cypern EU-sanktioner i Belarus sannolikt för att tvinga till sig EU-sanktioner mot Turkiet. Det försvagar EU rejält.

Annons

Missar vi den här chansen, låter vi Belarus framtid falla i händerna på Putin, kommer det vara ett hårt slag mot EU:s trovärdighet ...

Annons

Med protesterna i Belarus – där folket i veckor nu har krävt demokrati och rättvisa – har EU en chans att stötta ett grannland till frihet. En chans att vara den högborg för mänskliga rättigheter som vi kallar oss och hålla vårt löfte om att främja demokratisk utveckling i Europa och världen. Missar vi den här chansen, låter vi Belarus framtid falla i händerna på Putin, kommer det vara ett hårt slag mot EU:s trovärdighet som värderingsstyrd utrikesaktör.

Eftersom veckorna går utan att sanktioner är på plats börjar jag bli orolig att belarusiernas frihetskamp går i stöpet. Vilket vore en tragedi framförallt för folket i Belarus, men också för EU:s roll som motor för demokratisk utveckling. Det är upp till bevis nu för EU. Men jag kommer aldrig sluta kämpa för ett värderingarnas Europa.

Karin Karlsbro

Ledamot i Europaparlamentet (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan