Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kumla

Debatt
Fel tänkt om Kumlas folkmängd i översiktsplanen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

SD:s Börje Magnusson skriver att befolkningsvisionen hos de som styr Kumla är överdriven.

Annons

Kumlas översiktsplan 2040 har ett orealistiskt antagande om befolkningsutvecklingen fram till år 2040. Med stor sannolikhet kommer invånarantalet att bli knappt 25 000 och inte de 28 000 som varit till grund för beräkningen av markbehovet. Det är bara att se tillbaka 10-15 år hur utvecklingen varit så framgår det tydligt. Det finns ingen anledning att tro på en avvikande utveckling framåt i tiden.

Annons

Annons

Vision 25 000 (25 000 invånare år 2025) har varit ett mantra sedan lång tid tillbaka och det är kanske svårt att erkänna att det inträffar 15 år senare. Därför har man väl lagt till några år utan att se till konsekvenserna.

Jag tror inte att de som bor i Kumla känner att Kumla är för litet och måste växa till varje pris.

Enligt ÖP behöver man bygga 3 000 nya lägenheter/bostäder för en befolkning på 28 000 vilket man har planerat för. För en befolkning på 25 000 erfordras hälften så många. Alltså 1 500. Då kan man spara åkermark motsvarande nästan hela området Brånsta och Sånnersta.

Då säger de som vill genomföra denna ÖP att man måste ta höjd för att det skulle kunna bli fler invånare. Varför? Jag tror inte att de som bor i Kumla känner att Kumla är för litet och måste växa till varje pris. De flesta tycker säkert att det är vackert att titta ut över det öppna landskapet och hellre har det kvar. 28 000 invånare i Kumla kommer, om inget exceptionellt händer, inträffa först omkring år 2060. Det är nästan två generationer bort. Glöm bort prestigen, gör om och gör rätt.

Börje Magnusson

Sverigedemokraterna, Kumla

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy