Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Forsla bort det dumpade batteriavfallet i Örebro

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Säckar fyllda med batteriavfall läcker ut tungmetaller till jorden och grundvattnet i Örebro kommun.

Bild: Jan Wijk

Annons

Hjälmarens vattenvårdsförbund vars vattenvårdsområde sträcker sig från Ölen i Degerfors kommun, innefattar tio kommuner, går genom Hjälmaren och mynnar i Mälaren i Eskilstuna kommun. Inom vårt vattenvårdsområde har vårt vatten hotats av ett miljöbrott i Kumla, Eskilstuna och Örebro kommuner. Batteriavfall som innehåller tungmetaller har på ett olagligt sätt dumpats. Tungmetallerna i batterier skall ju tas om hand på ett betryggande sätt, så att det, som i detta fall inte kan kontaminera jord och vatten. Jordarna som producerar mat och vatten som är fiskarnas livsmiljö, skall inte innehålla tungmetaller.

Annons

Annons

När vi ser skadan av detta miljöbrott, som nu skett, skadas inte bara miljön utan vår tillit till branschen

Vi medborgare i kommunerna samlar in batterier i de röda holkar som finns uppsatta eller på försäljningsställen av batterier. Vi har gjort vår insats. Batteribranschen skall sedan på ett ansvarfullt sätt återvinna eller destruera avfallet. När vi ser skadan av detta miljöbrott, som nu skett, skadas inte bara miljön utan vår tillit till branschen. Viljan till insamling avtar eller upphör och då kan batterierna hamna var som helst.

Batteriavfallet i Örebro kommun är förpackat i säckar, där några ser ut att vara skadade. Erfarenhet från Eskilstuna kommun är att materialet måste packas om innan bortforslingen detta har man gjort i Eskilstuna. Kumla kommun har åtgärdat batteriavfallet, vilket Örebro inte har. Det beslut, som Örebro kommun har fattat har nonchalerats av ansvarigt företag och överklagats till Länsstyrelsen, som gick på kommunens beslut. Detta beslut har inte hämtats ut från posten. Nu blir det handräckning (2 veckor) sedan 4 veckor tills åtgärderna skall vara slutförda. Detta oroar oss i Hjälmarens vattenvårdsförbunds styrelse. Hösten innebär mycket regn och då ökar risken, att markerna och Täljeån kan bli kontaminerade.

Annons

Örebro kommun måste, som vi ser det ta ansvaret för bortforslingen av avfallet innan skadan av miljöbrottet få förödande konsekvenser. Handla nu.

Styrelsen för Hjälmarens vattenvårdsförbund

Ingegerd Oberg

ordförande

Hans Johansson

Hjälmarens fiskare förbund

Lennart Palm

LRF, Örebro

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan