Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalKinas hot mot NA

Lars Ströman
LARS STRÖMAN: Peking vill bestämma vem som ska få skriva i NA

För en tid sedan krävde Kinas ambassad att få bestämma vad som ska stå i NA. Nu kräver Kinas ambassad även att få bestämma vilka som ska skriva på NA:s liberala ledarsida.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

På bilden Kinas ambassadör Gui Congyou. Nu har Kinas ambassad åter igen skrivit ett aggressivt mejl till NA.

Bild: TT

Annons

Det blir självsatir att en ambassad som representerar en kommunistisk diktatur vill bestämma vilka skribenter som ska få medverka på NA:s liberala ledarsida.

Ambassaden uttrycker en förhoppning om att NA inte ska luras av de liberala krafterna i Taiwan ...

Det kom ett mejl från Kinas ambassad med det något märkliga tilltalet "Dear NA", alltså ungefär "Kära NA". Men tonen i mejlet är inte så kärvänlig. Det är en harrang av aggressiva floskler. Kinas ambassad (inga namn i mejlet) uttrycker att den hyser "missnöje" och har "invändningar" mot att Taiwans utrikesminister Joseph Wu skrev en gästkrönika i NA den 19 september. För att spä på det lite till så används även uttrycket "chockerande". Ambassaden uttrycker en förhoppning om att NA inte ska luras av de liberala krafterna i Taiwan ("separatister").

Annons

Annons

Det må vara att Kinas ambassad inte håller med vad Taiwans utrikesminister skriver. Joseph Wu företräder, till skillnad diktaturen i Peking, en regering som är tillsatt genom demokratiska val. I Taiwan råder yttrande och tryckfrihet. Just denna frihet blir med tiden en allt väsentligare del av den taiwanesiska identiteten.

.... hotar också med att relationerna mellan Kina och Sverige kan försämras om tidningar publicerar sådant som misshagar Kina.

Kinas ambassad hotar också med att relationerna mellan Kina och Sverige kan försämras om tidningar publicerar sådant som misshagar Kina. Detta är en medveten strategi som Kina driver sedan flera år: Utnyttja den ekonomiska makten för att få medier att avstå från kritik mot Kina.

Kinas framstötar är bredare än så: Säg att du är anställd av att företag som är beroende av verksamhet i Kina. Och så blir du aktiv i en rörelse som stöder Tibets självständighet, Hongkongs demokratirörelse eller Taiwans fortsatta oberoende från Kina. Då kan företaget du är anställd av råka ut för påtryckningar från Kina. Sådant har redan hänt.

Det är också värt att notera att Kina nu även slår sig in i mediebranschen. Filmstaden har sedan 2017 kinesiska ägare. Det är visserligen ett privat företag. Men Kina har stiftat lagar som kräver att privata företagare visar en långtgående lojalitet med den kinesiska staten.

Annons

Tack för synpunkten. Men vem som ska skriva på NA:s ledarsida bestäms i Örebro, inte i Peking.

I maj förra året var det en ledarkrönika i NA som väckte den kinesiska ambassadens vrede. Texten handlade om att Taiwan borde få delta i Världshälsoorganisationens arbete. Den gången krävde Kinas ambassad att NA skulle "rätta" sina misstag. Då krävde alltså det kommunistiska Kina att få bestämma inriktningen på en liberal ledarsida i ett land i Norden. Bara det blir ju självsatir. Och det blir ännu mer självsatir när ambassaden dessutom kräver att få bestämma vilka skribenter som ska få skriva på NA:s ledarsida. Tack för synpunkten. Men vem som ska skriva på NA:s ledarsida bestäms i Örebro, inte i Peking.

Annons

Svensk tryckfrihetsförordning och spelregler för pressen gäller även för inlägg från självsatiriska utländska diplomater.

I det mejl som kom här om dagen begär Kinas ambassad också att NA ska publicera den kinesiska ambassadens ståndpunkt. Var så god, härmed är det gjort. Jag tar mig friheten att uppmana Kinas ambassad att sluta agera som självsatiriker och i stället agera som anständiga debattörer brukar göra: Skicka en debattartikel och be ödmjukt om plats i tidningen, så ska vi överväga saken. Svensk tryckfrihetsförordning och spelregler för pressen gäller även för inlägg från självsatiriska utländska diplomater.

Annons

Annons

Till toppen av sidan