Annons

Annons

Annons

Kaoset på USÖ

Debatt
Katastrof för bemanningen av akutsjukvården på USÖ

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Akutmottagningen i Örebro har fått nya lokaler men bemanningsproblemen är kvar.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Inom akutsjukvård använder vi oss av olika termer som beskriver det aktuella läget på akuten vid en allvarlig olycka utifrån de resurser som finns att tillgå. När behovet kraftigt överstiger tillgängliga resurser kallas det för katastrof. Det beskriver vår situation mycket bra just nu, det handlar inte om en allvarlig olycka utan är en bemanningskatastrof.

Som förtroendevalda på akuten har vi länge känt en stor oro för vår bemanningssituation. Vi vill understryka att det som tidigare skrivits här i NA stämmer rätt bra, vår arbetsplats liknar alldeles för ofta en krigszon. Vi vill dock vara tydliga med att den bild vi fått som sitter mellan arbetsgivare och personalgruppen är att våra närmsta chefer kämpat mycket hårt för oss på akuten. Fackliga och arbetsgivare är inte eniga i allt men när det kommer till den viktigaste frågan just nu gällande bemanning och att vi behöver bli fler är vi mycket eniga. Vi har tillsammans försökt att förmedla detta uppåt i organisationen men inte fått någon respons.

Annons

Annons

Vi kan inte längre bedriva patientsäker vård då vi är för få.

Vi förtroendevalda har vid två tidigare tillfällen haft insändare i NA gällande detta och även förmedlat vår situation till sjukhusdirektören vid två tillfällen. Svaret vi fått är att man ser oss men inget konkret har hänt. De sista två åren har vår situation blivit ett växande problem.

Att ett Universitetssjukhus tillåter en situation som vi befinner oss i utan att agera är skrämmande. Det är vi på akuten som skall tillgodose att Örebros befolkning får den vård de har rätt till och ta hand om de som blir akut sjuka. Vi kan inte längre bedriva patientsäker vård då vi är för få. Det finns en hög kompetens gällande akutsjukvård hos personalen men det hjälper inte när vi är för få.

För att bibehålla hög kompetens måste det finnas möjlighet till konstant utbildning och utveckling av personalgruppen men med rådande förhållanden klarar vi inte av den dagliga bemanningen. Vi tappar då helt den nödvändiga möjligheten till fortsatt utbildningsmöjligheter både internt och på högre nivå vilket kommer visa sig inom en snar framtid.

Den situation som nu råder är inte löst över en natt men alla måste förstå att det nu är allvar

Många kanske tror att vår situation beror på covid-19 men det är inte enbart pandemin som gör vår situation till det den är. Vi har vetat i över ett år att vi inte kommer att räcka till med personal när vi öppnar den nya akuten och dessutom egen barnentré, detta är förmedlat uppåt i organisationen men inget är gjort för att lösa situationen och ingen har velat lyssna.

Den situation som nu råder är inte löst över en natt men alla måste förstå att det nu är allvar. Vi måste få akut hjälp för att sedan kunna arbeta långsiktigt.

Nu är det dags att någon pekar med hela handen så att vi kan bedriva Akutsjukvård på ett patientsäkert sätt.

Förtroendevalda på Akuten

Annette Östlund

Lina Adolfsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan