Annons

Annons

Annons

Vattennivån i Hjälmaren

Debatt
Skydda Hjälmaren – låt staten ta över ansvaret

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Från vänster: Katarina Folkeson, Marielle Lahti och Nicklas Adamsson är tre miljöpartister som inte vill att sommarens låga vattennivåer permanentas.

Annons

Hjälmaren ska vara en sjö som är rik på biologisk mångfald, lockar turister och är en fridsam plats för återhämtning. Tyvärr är den här bilden hotad av de alldeles för låga vattennivåerna i vår vackra sjö. Miljöpartiet de gröna vill se att krafttag tas för att rädda Hjälmaren och lägga över ansvaret på staten.

I många år har vattennivåerna i Hjälmaren varit alldeles för låga. En vattendom från 1988 bestämmer hur låga vattennivåerna får vara, men de nivåerna har understigits flera gånger. Inte bara nu i sommar, utan flera år i rad. Det ser vi i Miljöpartiet allvarligt på. I dag ligger ansvaret för att hålla vattenytan på rätt nivå hos Hjälmarens Vattenförbund. Vi tror att den modellen inte längre håller, utan att det är dags att låta staten ta över ansvaret.

Annons

Frågan om Hjälmaren väcker en större debatt om vem våra sjöar är till för.

Annons

Sveriges större sjöar sköts alla av staten via länsstyrelserna, men trots att Hjälmaren är landets fjärde största sjö är den ett undantag. Det vill vi ändra på. Vatten är en livsnödvändig resurs, både för oss och för djurlivet. Det är inget vi kan ta lätt på, här krävs professionell kompetens. På en statlig myndighet som Länsstyrelsen kan den kompetensen hittas eller rekryteras.

Frågan om Hjälmaren väcker en större debatt om vem våra sjöar är till för. Vatten är vårt viktigaste livsmedel, en allmän resurs som vi alla behöver för att överleva. Vatten behövs till gårdar som odlar vår mat och till vattenkraft för att försörja våra hem med el. Men det behövs också för djurens överlevnad, för biologisk mångfald, för människors välmående och avkoppling och för turismen i våra kommuner. Hjälmaren är också huvudvattentäkt för flera kommuner, till exempel Eskilstuna. Den aktör som ska ta hand om Hjälmaren måste med andra ord se till allmänhetens intressen. Därför är Länsstyrelsen, en statlig oberoende part, bäst lämpad att ansvara för att sjön sköts på bästa sätt.

Det här betyder att vi behöver vara rädda om våra sjöar och vårt vatten.

För två år sedan släpptes en rapport om klimatets påverkan på Sveriges fyra största sjöar, Hjälmaren inräknad. Tyvärr ser det inte helt bra ut. Klimatförändringarna medför bland annat förändrade vattennivåer, förändrade vattenflöden, ökande vattentemperatur, minskad istäckning och en höjning av havsnivån. Det här betyder att vi behöver vara rädda om våra sjöar och vårt vatten.

Annons

Annons

När den reglerade vattennivån dessutom är lägre än den ska kan konsekvenserna bli ännu större. Vi vill därför att rapporten som gjordes för två år sen kompletteras med en utredning om hur de låga vattennivåerna i Hjälmaren redan nu har påverkat ekosystemen, djurlivet, turismen och möjligheterna till rekreation. På så sätt har vi fortfarande en chans att sätta in nödvändiga åtgärder i tid.

Vi i Miljöpartiet vill att du ska kunna ta en promenad i sjönära naturreservat utan att bli förskräckt över att strandkanter torkats ut. Vi vill att du ska kunna åka till Vinön utan att färjan går på grund. Du ska kunna fiska utan att vara orolig för att den fisk som nappat är den sista i sitt bestånd. Du ska kunna bada från bryggor som ligger i vattnet och inte på en uttorkad botten. Hjälmaren ska leva – nu måste den skyddas för att bli rik på vatten igen.

Katarina Folkeson

Miljöpartiet, kommunalråd i Örebro

Marielle Lahti

Miljöpartiet, gruppledare i Eskilstuna

Nicklas Adamsson

Miljöpartiet, gruppledare i Katrineholm

Håkan Östlund

Miljöpartiet, gruppledare i Vingåker

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan