Annons

Annons

Annons

Annons

Örebrogalan 2020

En uppvisning i framgångar: ”En värdig vinnare av folkets pris”

Text: 

Återigen slås jag av vad mycket bra som görs i Örebro kommun. Örebrogalan är inte bara en tillställning där innovationer, företag, organisationer och personer prisas. Den är också som ett bokslut och en temperaturmätare över hur Örebro mår som stad och kommun. Hur mycket framåtanda, engagemang och utveckling det finns hos befolkningen.

Bild: Robban Andersson

På NA har vi förtroendet att varje år se till att ni läsare röstar fram Årets örebroare. Det ska vara en person som genom sitt arbete eller sina gärningar satt Örebro på Sverigekartan. Först får läsarna nominera personer till priset. Sedan väljer en jury på NA ut tre finalister. Därefter får läsarna rösta på vem de tycker ska bli Årets örebroare. Det är med andra ord folkets pris.

Annons

Annons

I år liksom tidigare år fick vi in massor med nomineringar och det var inget lätt arbete att utse tre finalister. Årets tre nominerade hade dock en gemensam nämnare. Alla tre har inte bara satt Örebro på kartan i Sverige. Deras gärningar har även fått avtryck i stora delar av världen. Därför var årets omröstning speciell.

Tre bra kandidater till priset men bara en kan vinna.

Anna Jansson är en av Sveriges mesta deckarförfattare och med karaktären Maria Wern har hon skapat spänning och nerv hos miljoner svenskar men också bland läsare i många länder utanför Sverige.

Calle Gunnarsson är framgångsrik hockeyspelare från Örebro som spelar i världens tuffaste hockeliga NHL. Förra året vann han det finaste en hockeyspelare kan vinna med sitt lag St Louis Blues - Stanley Cup.

Domingos Souza är forskaren och hjärtläkaren i Örebro som genom sin upptäckt ger fler hjärtopererade möjlighet till bättre livskvalitet och chansen att leva längre. En teknik som numera används i hela världen.

Tre bra kandidater till priset men bara en kan vinna. Rekordmånga röstade och Domingos Souza fick flest röster av NA:s läsare. Domingos är en mycket ödmjuk vinnare och han är överlycklig över priset. "Jag är så tacksam för att det vår forskargrupp gör på sjukhuset får uppmärksamhet", säger han och kramar den tunga prisstatyetten. Domingos är en värdig vinnare av folkets pris.

Annons

Festligt, folkligt men knappast fullsatt.

Örebrogalan visade i övrigt på en fantastisk bredd i framgångar. Författaren Anna Jansson fick motta kommunens kulturpris. Mathias Kilsvik fick pris för årets bragd då han inte bara ingrep mot rånare som gav sig på ett äldre par - han lyckades också hålla kvar en rånare tills polisen kom. Örebro pastorat fick årets energipris. Kyrkan får inte bara energi från ovan. Den är också bra på att jobba energisnålt.

Hur var då årets gala? Festligt, folkligt men knappast fullsatt. Pandemin satte stopp för den stora publik som brukar finnas med och hylla de personer som får Örebro att lyfta. Tusentals följde istället Örebrogalan via NA som sände live från Conventum under eftermiddagen. Själv gick jag från galan med ett leende på läpparna över allt bra som görs i kommunen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan