Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
LARS STRÖMAN: Fem skäl till att Sverige borde bryta med Kina och erkänna Taiwan

Carl Bildt satt vid ett av borden när Taiwans nationaldag firades i Stockholm här om dagen. Så fungerar det. En före detta statsminister får vara där. Men det är en diplomatisk omöjlighet för en sittande statsminister att delta.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Som före detting kan Carl Bildt fira Taiwans nationaldag. Men han kunde inte göra det som utrikesminister – än mindre som statsminister.

Bild: TT

Annons

Det diplomatiska spelet blir ibland absurt för en lekman. Det blir så viktigt vem som umgås med vem. Eftersom Sverige erkänner Folkrepubliken Kina och dessutom i princip gått med på att Taiwan är en del av Kina, måste svenska ministrar hålla sig borta när Republiken Kina (alltså Taiwan) firar sin nationaldag.

Båda länderna är demokratier. Med Taiwan kan svenska företrädare ha ett normalt utbyte.

Med Taiwan har Sverige en hel del gemensamt. Båda länderna är demokratier. Med Taiwan kan svenska företrädare ha ett normalt utbyte. Med Kina måste de hela tiden ha i bakhuvudet att medborgarna uppfostras att vara lojala med både kommunistpartiet och partichefen Xi Jinping som person. Då blir det diplomatiska spelet ännu mer absurt.

Annons

Att Sverige skulle erkänna Taiwan finns inte ens på kartan. Men varför då egentligen? Låt mig lista några skäl till att Sverige borde erkänna Taiwan – även om det skulle leda till en desperat vrede i Peking.

Annons

1. För demokratins skull: Taiwan är en fungerande demokrati, med en fri press, en livlig offentlig debatt och dessutom en protestkultur som skulle få svenska aktivister i exempelvis miljörörelsen att trivas riktigt bra. Den långa tiden av auktoritärt styre, skapade ett civilt samhälle med en vana att ifrågasätta makten.

Gång på gång överskrider kinesiska flygplan den informella gränslinje som funnits mellan Taiwan och Kina.

2. För fredens skull: Kina har under en följd av år trappat upp ordkriget mot Taiwan. I kinesisk partipress publiceras öppna hot om ett militärt ingripande mot en av Asiens bäst fungerande demokratier. Det senaste året har Kina dessutom trappat upp sina militära övningar. Gång på gång överskrider kinesiska flygplan den informella gränslinje som funnits mellan Taiwan och Kina. Vi ska också komma ihåg att Kinas krigsmakt lyder direkt under kommunistpartiet. Det är alltså en partiarmé. Att erkänna Taiwan vore en varningssignal till Kina. Det vi ser nu har faktiskt vissa likheter med förspelet till Vinterkriget, när Stalins Sovjetunionen angrep vårt grannland Finland och försökte installera en lydregim.

3. För miljöns skull: Medan människor i Kina bokstavligen går under av föroreningar, satsar Taiwan medvetet på en grön omställning. Fossila bränslen ska avvecklas och ersättas av förnyelsebara bränslen. Det innebär till exempel att kärnkraftverken på sikt ska monteras ner. Men det innebär också en satsning på eldriven vägtrafik. Taiwan är en ledande tillverkare av elskotrar (alltså en variant av motorcykel). Taiwan har också utformat att smart system för sophämtning som kommunalråd från Sverige skulle kunna resa ner för att studera. Taiwan har inget emot att dela med sig av sina erfarenheter. Men törs Sverige ta vara på dem?

Annons

Annons

Allas vår statsepidemiolog Anders Tegnell kunde med fördel resa till Taiwan för att höra hur de bar sig åt.

4. För folkhälsans skull: Taiwan är ett av de länder i världen som lyckats allra bäst med att hindra spridningen av coronaviruset. Allas vår statsepidemiolog Anders Tegnell kunde med fördel resa till Taiwan för att höra hur de bar sig åt. I Kina förtegs förekomsten av ett nytt virus i ett skede när smittan hade kunna hejdas. Den läkare som slog larm blev kallad till en polisstation för att få en varning. Han avled senare.

5. För ekonomins skull: Om Sverige skulle bryta med Kina kan vi visserligen räkna med att svensk export till Kina kommer att falla kraftigt. Varuexporten till Kina var 72 miljarder kronor under förra året. Kina kommer att straffa Sverige genom att beordra sina företag att sluta köpa varor och tjänster. Men vill vi verkligen vara beroende av export till ett sådant land? På längre sikt är Taiwan en mer trovärdig partner, just på grund av att landet har ett demokratiskt styrelseskick. Taiwan är en utmärkt plattform för att utveckla handel med stora länder som Indonesien och Vietnam. Det råder dessutom utmärkta förutsättningar för att svenska och taiwanesiska företag kan utveckla produkter och tjänster gemensamt.

Om Taiwan skulle vilja ha Jas-flygplan för att försvara sig mot Kina, bör Sverige leverera det.

Annons

Var demokratin ett övergripande mål för svensk utrikespolitik? I så fall kan Sverige inte stå neutralt i konflikten mellan Kina och Taiwan. Om Taiwan skulle vilja ha Jas-flygplan för att försvara sig mot Kina, bör Sverige leverera det. Och Carl Bildt borde kunna delta i firandet av Taiwans nationaldag, oavsett om han är minister eller "före detting" som gärna ställer upp i tv-soffor.

Det blir vackert väder i Taiwan i helgen. Så medborgarna i den asiatiska demokratin kan fira sin nationaldag under behagliga former – men ständigt medvetna om hotet från Kina.

Till toppen av sidan