Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Centerpartiet och Liberalerna blundar för kvinnors situation på arbetsmarknaden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Särskilde utredaren Gudmund Toijer presenterade utredningen ”En moderniserad arbetsrätt” i juni. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Annons

När #metoo briserade 2017 var vi många som deltog i manifestationer över hela landet. Kvinnor från olika partier stod sida vid sida och krävde stopp för sexuella trakasserier och övergrepp. Vittnesmålen kom från alla delar av samhället, och det blev väldigt tydligt att otrygga anställningsvillkor gjorde kvinnor särskilt utsatta. Som ett resultat av #metoo, fick Arbetsmiljöverket tillsammans med flera andra myndigheter, ökade resurser redan 2018 för att stärka, upptäcka, åtgärda, förhindra och ge kunskapshöjande insatser gällande sexuella trakasserier.

Annons

Annons

Nyligen presenterades ett utredningsförslag med förändringar av arbetsrätten som dessvärre hade en tydlig slagsida till arbetsgivarnas fördel.

I januari 2019 träffades en överenskommelse mellan Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna där man bland annat skulle utreda hur arbetsrätten kunde förändras på ett sätt som ”skapar förutsättningar för ett arbetsliv som tillgodoser både arbetstagarnas och arbetsgivarnas behov av flexibilitet, trygghet och inflytande”. Nyligen presenterades ett utredningsförslag med förändringar av arbetsrätten som dessvärre hade en tydlig slagsida till arbetsgivarnas fördel. Något som välkomnats av såväl Annie Lööf (C) som Nyamko Sabuni (L), och som nu kräver att regeringen ska lägga fram utredningens förslag.

S-Kvinnor anser att det behövs en arbetsrätt som stärker kvinnors anställningstrygghet.

Centerpartiets och Liberalernas önskan att kraftigt försämra arbetsrätten är vare sig balanserat eller feministiskt. Det är ett sätt att ge arbetsgivarna rätten att godtyckligt göra sig av med anställda utan att ange ett sakligt skäl, något som krävs i dag. Är det någon som tror att en kvinna som utsätts för sexuella trakasserier av sin arbetsgivare törs anmäla detta? Med en försämrad arbetsrätt så kommer tystnaden åter breda ut sig på arbetsplatserna.

Annons

S-Kvinnor anser att det behövs en arbetsrätt som stärker kvinnors anställningstrygghet. Varför Centerpartiet och Liberalerna fortsätter att blunda för kvinnors situation på dagens arbetsmarknad är obegripligt. Har man redan glömt #metoo?

Eva-Lena Jansson

ordförande S-Kvinnor Örebro län

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy