Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Liberal budgetsatsning på stad och land

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det senaste halvåret har behovet av bredband med snabb uppkoppling blivit högaktuellt. Det är en av flera punkter i de satsningar som Liberalerna i Örebro län har med i sin budget.

Bild: Christer Gallneby

Annons

Sveriges förmåga att producera varor och tjänster behöver växlas upp så vi kan stärka våra företag och deras möjlighet att växa. Välstånd för framtiden säkras genom minskad arbetslöshet, stärkt integration och välfärd för alla. Men vi vet att företag och näringsverksamhet inte uppstår slumpmässigt. För att företag ska kunna etablera sig eller våga investera behövs en god infrastruktur och fungerande samhällsservice i alla delar av vårt land.

Inom Örebro län finns olika förutsättningar mellan tätort och glesbygd. Däremot får dessa aldrig användas för att rättfärdiga försämringar i den service samhället erbjuder sina medborgare. Särskilt i en tid då entreprenörskapet och innovationskraften behöves i landets alla delar. Det är Liberalernas utgångspunkt när vi nu ska återstarta Örebro län efter pandemin.

Annons

Annons

De företagare som då inte har bredband tillgängligt varken i hemmet eller på arbetsplatser har drabbats extra hårt av minskad produktivitet och förlorade affärsmöjligheter.

Det senaste halvåret har behovet av bredband med snabb uppkoppling blivit högaktuellt. När flertalet företagare inte längre kunnat genomföra sin verksamhet på plats har de tvingats övergå till ett mer digitalt arbetssätt. Tillgången till en stabil och snabb digital uppkoppling ser däremot mycket olika ut i så väl länet som i landet. De företagare som då inte har bredband tillgängligt varken i hemmet eller på arbetsplatser har drabbats extra hårt av minskad produktivitet och förlorade affärsmöjligheter. Därför utökar vi i statsbudget för 2021 nu kraftigt stödet till bredbandsutbyggnaden för att inte lämna delar av landet bakom oss. Över hundra år sedan handlade den liberala kampen om att samtliga invånare i landet skulle vara läs- och skrivkunniga, nu kommer frågan kretsa kring digital tillgänglighet och förmåga.

Liberalerna har alltid varit med och bidragit till samhällsförändring. Det är med vetskapen om att politiken har begränsad förmåga att påverka samhället uppifrån och ner, istället värnar vi den enskilda individens skaparförmåga. Enbart genom varje människas egen strävan blir ett samhälle dynamiskt och levande.

Oavsett om vi bor i Laxå eller Hällefors måste vi säkerställa att det finns företag och företagare som är villiga och förmår att investera för framtiden.

Annons

Annons

Politikens mål måste vara att skapa förutsättningar för individer och företag. Innan det blir meningsfullt att tala om regionala utvecklingsprojekt om det ena eller andra behöver infrastruktur, polis, skola, vård och omsorg fungera. Därför har Liberalerna varit pådrivande i statsbudgeten för att prioritera just dessa områden. De kraftiga satsningarna på välfärden genom skola och äldreomsorg är centrala. Men även den stärkta glesbygdssatsningen på 300 miljoner till primärvården.

Med satsningar på företagsamhet, forskning och sänkta skatter säkerställer vi att företag kan utvecklas i hela vårt län. Oavsett om vi bor i Laxå eller Hällefors måste vi säkerställa att det finns företag och företagare som är villiga och förmår att investera för framtiden. Då skapas jobb och kommunalväxtkraft i en tid då större städer tenderar att fortsätta växa.

Liberalerna är ett parti för alla Sveriges invånare. Vi är sprungna ur den frisinnade landsbygdens hårt arbetande folkrörelsemänniskor. Det är ett arv som vi tänker fortsätta att förvalta. Det är en liberal kärnuppgift att se till individens styrka och förnuft oavsett var i landet de bor. Ingen människa får känna sig som att de tillhör det glömda Sverige. För det är bara tillsammans när hela landet fungerar och när alla känner att de är en del av det hela som vi tillsammans skapar möjligheternas land.

Johan Pehrson

Liberalerna, gruppledare för Liberalerna i riksdagen

Willhelm Sundman

Liberalerna, 2:a vice ordförande i Regionala tillväxtnämnden.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy