Annons

Annons

Annons

Lindesberg

Insändare
”Vinster i välfärden” på väg att få en ny mening

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Region Örebro läns tre sjukhus borde alla vara platser där du får rätt sjukvård när du behöver den, menar Vänsterpartiets Marie Fändrik.

Bild: TT Nyhetsbyrån

Annons

Oavsett vem du är eller var du bor skall du kunna lita på att just du får den rätta sjukvården. Den skall vara jämlik och grundas på människans behov.

Dagens sjukvård agerar mer och mer som om de vore privata aktörer på en brinnande marknad. Personal och invånare matas med siffror om hur mycket regionen varje år går back. Att den specialiserade vården kostar enorma summor pengar, för att i nästa andetag klå andra regioner på pengar genom såld vård.

Annons

Annons

Är det rimligt att våra regioner styrs som om de vore privata företag?

En växande administration och en minskade personalstyrka, som likt kreatur lätt kan bytas ut om de börjar halta eller stångas. Ska vinstjakten få styra vården så att de patienter som är mest lönsamma prioriteras?

Vård är vård och kommer aldrig att kunna bli lönsam!

Självklart är det så att den specialiserade vården skall bedrivas på rätt ställe. Vi kommer aldrig ifrån att behöva nyttja varandras resurser inom regionerna. En hjärttransplantation skall självklart göras där resurserna och kompetensen finns. Men, vi skall inte behöva köpslå med varandra inom regionerna för att få ekonomin att gå ihop.

Den basala sjukvården måste kunna bedrivas även på de ”små” sjukhusen, annars är de snart bara små fabriker vars syfte är att försöka täppa till hålen i ett blödande storsjukhus. Man säger i regionen att vi är ”ett sjukhus på tre ben”, och att alla tre akutsjukhus behövs. Så långt är alla överens. När man sedan börjar nysta i vad det verkligen är man behöver, så talar vi inte längre samma språk. Är stödbenen till för att bringa in pengar eller ta hand om våra sjuka?

Men visst har man rätt i att stödbenen behövs. De behövs för att hålla upp den stora vingliga cyklisten (läs USÖ). I alla fall så länge nyttan är större än besväret.

Annons

Just nu nedmonteras både BB i Karlskoga och kir/ort nattakut i Lindesberg, och vi rullar vidare på vingliga ben. Lika vård för alla, eller hur var det där nu igen ...?

Marie Fändrik

Vänsterpartiet Lindesberg, Anestesisjuksköterska på region Örebro.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan