Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Ingen anställningstrygghet utan anställning

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En förändring av LAS är nödvändig för att företag ska våga anställa fler och kunna använda sina resurser mer effektivt. Att påstå att det skulle ge arbetsgivare frikort att säga upp medarbetare som uppmärksammar sexuella trakasserier är ohederligt, skriver Willhelm Sundman, Liberalerna.

Annons

Svar

I en debattartikel i Nerikes Allehanda den 16 oktober hävdar Eva-Lena Jansson, ordförande för S-kvinnor Örebro län, att C och L blundar för kvinnors situation på arbetsmarknaden. Jansson påstår att en förändring av LAS är ett sätt för C och L att ge arbetsgivarna ”rätten att godtyckligt göra sig av med anställda utan att ange ett personligt skäl, något som krävs idag”. Det här är helt fel.

En förändring av LAS är nödvändig för att företag ska våga anställa fler och kunna använda sina resurser mer effektivt. Att påstå att det skulle ge arbetsgivare frikort att säga upp medarbetare som uppmärksammar sexuella trakasserier är ohederligt.

Annons

När företag måste lägga resurser på att få bort arbetstagare som missköter sig, istället för att kunna investera dessa resurser i verksamheten, urholkas anställningstryggheten för övriga anställda.

Annons

Arbetsdomstolen har många gånger underkänt uppsägningar på grund av olovlig utevaro, brott mot verksamhetens regelverk och bristande prestationer. Osäkerhet kring hur begreppet saklig grund ska tolkas i kombination med långa handläggningstider i domstol innebär att det är dyrt och tar lång tid att säga upp någon av personliga skäl. Detta innebär en tröskel för arbetsgivare att anställa. När företag måste lägga resurser på att få bort arbetstagare som missköter sig, istället för att kunna investera dessa resurser i verksamheten, urholkas anställningstryggheten för övriga anställda.

Ingenstans har föreslagits att arbetsgivare fritt ska kunna säga upp anställda utan rimliga skäl. Regeringens utredning föreslår att krav på saklig grund ska ligga kvar. Däremot föreslår utredningen att arbetsgivarens kostnad för att säga upp någon – med saklig grund – ska bli lägre och mer förutsägbar. Det skulle gynna både arbetsgivare och arbetstagare.

Det vore knappast kontroversiellt att förenkla för företag att säga upp anställda av personliga skäl. Enligt en undersökning som Demoskop nyligen genomfört tyckte 97 procent av respondenterna att det är rimligt att kunna säga upp medarbetare som missköter sig. Drygt hälften tyckte att det är rimligt att kunna säga upp en person som har samarbetssvårigheter med andra medarbetare.

En modernisering av arbetsrätten är nödvändig för att fler personer ska få ett jobb. Det var viktigt redan innan coronakrisen och det är ännu viktigare nu.

Willhelm Sundman

Liberalerna, 2a vice ordförande, Regionala tillväxtnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan