Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Insändare
Befria dig från bilberoendet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det finns många fördelar med att välja cykeln som sitt transportmedel. Foto: Gorm Kallestad/TT

Annons

Vi blev så glada åt Lars Strömans artikel om cykling. Ibland känns det hopplöst att se hur klimatkrisen förvärras utan att något händer.

Man får intryck av att det är bara vi på vänsterkanten som är angelägna om ett jordklot där våra barnbarn kan leva sina liv. Det var skönt att se att man även på den liberala sidan tar till sig vetenskapliga fakta och konsekvenserna av dessa. Vi måste sänka koldioxidutsläppen, 2030 skall de minskat med 55 procent om vi skall nå EU:s klimatmål. Vi kan inte nå dit med det bilåkande vi har i dag.

Annons

Annons

Luftföroreningar vållar för tidig död och global uppvärmning. Utsläppen från fossila bränslen måste minska om vi skall fortsätta ha ett beboeligt jordklot.

Det är dags att fler befriar sig från sitt bilberoende. För oss är det obegripligt hur man kan se bilen som en frihetssymbol. Ständiga bekymmer och kostnader och alltid är det något som krånglar och behöver service. Arma bilister – är det inte dags för verklig frihet? Cykeln är den verkliga frihetssymbolen. Det tar dig från din dörr dit du ska inom staden, utan kostnader och problem, ofta fortare än bilen. Du kan njuta av årstidsväxlingarna, känna dofter och ha tid att se av vår vackra stad. Du får motion och bättre hälsa, du slipper vara miljöbov utan istället uppgraderas du till miljöhjälte. Och när du ställer bilen och tar cykeln kan du ju visa andra cyklister hur man sköter sig i trafiken.

Lisbeth Lund

Anette Dolk

Örebrovänsterns klimatgrupp

Till toppen av sidan