Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Fler arbetsterapeuter behövs för de som drabbats av covid-19

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är många som drabbats svårt av covid-19 och behöver en lång rehabilitering för att komma tillbaka till en fungerade liv. Foto: Pontus Lundahl/TT

Annons

Behovet av rehabilitering till följd av coronapandemin är nu alarmerande, även i region Örebro län och kommunerna. De som fått intensivvård riskerar allvarliga fysiska problem som muskelbortfall, utmattning, minskad rörlighet och ökad fallbenägenhet. Många vittnar om kognitiva nedsättningar som minnesförlust, förvirring, svårigheter att planera och psykiska problem som depression och ångest. Mycket tyder på att vissa av dessa symtom även drabbar personer som haft en lindrigare form av covid-19.

För oss som är legitimerade arbetsterapeuter pågår nu ett intensivt arbete med målet att de liv som har räddats också ska kunna levas. Aktivitetsförmåga och behovet av stöd för att klara vardagliga aktiviteter behöver bedömas. Fler kommer behöva hjälpmedel och strategier som underlättar aktivitet och delaktighet i vardagen.

Annons

Annons

De som drabbats av kognitiva nedsättningar och hjärntrötthet behöver kognitivt stöd och energibesparande strategier. Hemmiljöer och arbetsplatser behöver anpassas för den nya vardagen.

Viktiga människor i personens liv behöver information och stöd för att främja rehabiliteringen i vardagen.

Under året har alla hälso- och sjukvårdsinstanser fått omprioritera sina resurser. Detta gäller även region Örebro län och dess sammarbetskommuner. Resultatet har blivit en rehabiliteringsskuld som drabbar många i vårt samhälle. Från funktionsnedsatta personer med pågående rehabilitering, personer med förändrad livssituation på grund av sjukdom eller skada samt de som insjuknat i covid-19. Detta leder till onödiga – och för individen förödande − bestående funktionsnedsättningar och ett ökat, oönskat, beroende av hjälp och stöd från andra. De samhällsekonomiska konsekvenserna kommer att växa, framför allt om människor inte får stöd att komma tillbaka till arbetet. Kostnader för förlorad arbetsinkomst, sjukfrånvaro och behov av hemtjänst kommer att adderas till en redan överansträngd svensk ekonomi. Vi har inget val – rehabilitering i alla dess former behöver prioriteras.

Regeringen har i sin budget gjort rekordstora satsningar på hälso- och sjukvård och omsorg. Nu behöver kommunerna och region Örebro använda dessa resurstillskott smart och mobilisera för att svara upp mot det enorma behovet av rehabilitering som nu föreligger.

Annons

Vi anser att rehabiliteringsområdet behöver prioriteras och kompetensförstärkas:

Annons

Förstärk verksamheten med fler arbetsterapeuter och andra professioner som har en specifik rehabiliteringskompetens

Satsa på vidareutbildning av undersköterskor till specialistundersköterskor i rehabilitering

Inför funktionen Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering, MAR, i alla kommuner inom region Örebro län.

Detta skulle vara ett viktigt led för att skapa såväl kvalitet som patientsäkerhet i rehabiliteringsinsatserna. På så sätt säkerställer vi inte bara att alla personer får den rehabilitering de behöver och har rätt till; vi skapar också bättre förutsättningar för den samhällsekonomiska återhämtning som vi i allra högsta grad kommer att behöva i coronapandemins spår.

Örebrokretsen, Sveriges Arbetsterapeuter

Ida Kåhlin

förbundsordförande

Sveriges Arbetsterapeuter

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy