Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Liberalerna vill satsa på elevhälsa, bra skolmat och garanterad studievägledning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är viktigt att eleverna får den hjälp de behöver och att de upplever att de blir sedda och respekterade. Liberalerna väljer därför att satsa extra medel till att stärka upp elevhälsan med flera kuratorer. Foto: Erik G Svensson/TT

Annons

Låt oss vara glasklara – vi i Liberalerna är medvetna om de ekonomiska utmaningar som Örebro kommun står inför de kommande åren. Demografiska utmaningar men också felprioritering under många år av de styrande S, KD och C har ställt oss i en mycket besvärlig situation. Vi utgår, liksom de styrande, från vad som nu finns i kommunens kassa i vår budget men vi gör vi helt andra prioriteringar. Skola och utbildning måste prioriteras!

Välfärden grundläggs genom kunskap och bildning. Med kunskap kommer större frihet och utveckling för såväl individ som samhälle. Därför kommer skola och kunskap alltid vara en av Liberalernas viktigaste frågor. I vår Liberala budget lyfter vi särskilt fram tre satsningar för en bättre skola. Vi prioriterar 15 miljoner kronor till en ökad elevpeng och en stärkt elevhälsa. Vi prioriterar 5 miljoner kronor på en god och näringsriktig skolmat och vi prioriterar 7 miljoner kronor till studie- och yrkesvägledning till våra barn och ungdomar.

Annons

Annons

Elevers psykiska ohälsa ökar vilket innebär ett stort lidande för individen och stora förluster för samhället.

Örebro kommun är en av de kommuner som ger den lägsta elevpengen till våra skolor av alla Sveriges kommuner. Det gör att en rektor i Örebro har flera tusen kronor mindre per elev än vad en rektor har i många jämförbara kommuner. En högre elevpeng ger mer resurser direkt till rektorer och pedagoger att planera och driva sin verksamhet med. Vi politiker och den centrala förvaltningen måste lita på professionen. Det är de som dagligen möter våra barn och unga som vet vilka resurser som krävs och var de krävs.

Elevhälsan måste tas på allvar! Elevers psykiska ohälsa ökar vilket innebär ett stort lidande för individen och stora förluster för samhället. Det är viktigt att eleverna får den hjälp de behöver och att de upplever att de blir sedda och respekterade. Liberalerna väljer därför att satsa extra medel till att stärka upp elevhälsan med flera kuratorer. Vi anser också att det ska vara en självklarhet att skolpsykologerna skall ingå i skolornas elevhälsoteam, både praktiskt och organisatoriskt.

Ett felval till gymnasiet kostar enorma summor pengar för samhället och stort lidande för individen.

En god och näringsriktig mat är avgörande för elevernas kunskapsutveckling. Vi vet också att det för en hel del av våra elever är det enda riktiga målet mat de får under en dag. Att kunna inta en god och hälsosam mat i en lugn miljö är viktigt. Med våra liberala satsningar skulle det vara möjligt för flera vuxna att kunna äta pedagogisk lunch tillsammans med barnen och ungdomarna. Vi måste också bli mer fokuserade på att laga mat som många gillar. Varje skoldag ska det finnas ett vegetariskt alternativ till kött och fiskrätter.

Annons

Annons

Studie- och Yrkesvägledningen är avgörande och måste fungera mycket bättre inom Örebro kommun. I dag råder en ohållbar situation där en SYV på grundskolan kan ha drygt 700 elever var och en på gymnasiet närmare 1200. Det saknas dessutom många utbildade och behöriga studie- och yrkesvägledare på många av våra grundskolor. Detta är helt oförsvarligt! Såväl forskning som beprövad erfarenhet visar på vikten av en professionell vägledning under hela skolgången för att elevernas valkompetens skall stärkas. Ett felval till gymnasiet kostar enorma summor pengar för samhället och stort lidande för individen. I vår liberala satsning vill vi därför skapa förutsättningar för en studie- och yrkesvägledningsgaranti för alla i grundskolan.

Dessutom satsar vi på rätten till sitt eget språk med en utvecklad modersmålsundervisning, en valfrihet för alla där kostnad eller kunskap inte får vara hinder för ett aktivt skolval, behöriga förskolelärare i alla områden, ökad kunskapsnivå och högre måluppfyllelse i såväl grundskola som gymnasium.

I Liberalernas budget visar vi att det går att prioritera annorlunda. Det går att prioritera välfärdens viktigaste kärnvärden.

Det är därför som vi i vår budget stakar ut vägen till en liberal skola med ambitioner!

Magnus Riseby

Liberalerna Örebro kommun, presidieledamot Programnämnd Barn och Utbildning

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy