Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Örebros titel som Europas Teckenspråks-huvudstad bör tas bort!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Y-läns dövas förbund anser att Örebro inte lever upp till titeln Europas Teckenspråkshuvudstad.

Bild: Hanna Blomstervall

Annons

Replik

... på debattartikeln i NA 27 oktober om kampen för en plats på teckenspråkig förskola.

Hur kan det vara möjligt att efter så många år av kränkning på teckenspråkets betydelse fortfarande pågår? Vi inom Y-läns Dövas Förbund i Västernorrland blev verkligen upprörda när vi fick veta att Örebro kommun som är Europas Teckenspråkshuvudstad och behandlar teckenspråket på ett totalt kränkande sätt och utan förståelse för språkets vikt för döva barn och vuxna. Örebro kommun har begått ett brott mot FN-konvention gällande barn där det står att varje barn har rätt till tillgänglighet på sitt eget språk.

Annons

Hos er i Örebro, som är Europas Teckenspråks huvudstad, har ni tagit bort barnens rättighet till teckenspråk, deras eget språk. Vi anser att Örebros titel som Europas Teckenspråks huvudstad bör tas bort! Staden är absolut ej värd denna titel när Örebro kommun gång på gång har svikit döva barn och berövar deras rättighet till teckenspråk på förskolan, sen fem år om ej mer. Detta är helt oacceptabelt.

Annons

Staten har ju lag på tillgänglighet för alla och Örebro kommun har gjort ett brott som ej fullföljt denna skyldighet.

Det är ni hörande, som kör över oss döva och tror sig veta bäst vad vi behöver. Ni har ej kunskap nog att förstå teckenspråkets stora betydelse. Hela tiden har ni tal och ljud som ert fokus. Självklart tar ju hörande barn som är i majoritet på förskolan över talets språk där endast några döva barn går och hur ska de kunna göra sig ”hörda”? De kommer helt i skymundan. Vi är två inom styrelsen som har jobbat på förskolan i många år, Maja Westerlund för cirka 10 år sedan och Thyra Lindström för 40 år sedan, och vet hur viktigt det är att döva barn får språk ”gratis” på förskolan genom att ha en teckenspråksmiljö kring sig och personal som använder teckenspråk hela tiden.

Hörande barn får ju språk ”gratis” på deras förskolor då de lever i talets omgivning och får hela tiden input av deras eget språk, både på deras förskolan och ute i samhället, medan döva barn som ej befinner sig i en teckenspråksmiljö, missar otroligt den naturliga språkmiljön på förskolan. De lever ju redan i hörande samhället där svenskan styr och deras rättighet till tillgång till deras språk, teckenspråk, finns ju inte till fullo. Staten har ju lag på tillgänglighet för alla och Örebro kommun har gjort ett brott som ej fullföljt denna skyldighet.

Därför står vi helt och hållet bakom Teckenspråkets Rösts upprop!

Y-läns Dövas Förbund/Styrelsen:

Thyra Lindström, Maja Westerlund, Carina Berglind, Ulf Udd och Camilla Söderberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan