Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
KARIN KARLSBRO (L): Inga pengar utan rättsstat

EU är ett demokratiskt samarbete. Inte en bankomat. Om vissa länders regeringar tror att de kan delta i samarbetet utan att respektera spelreglerna, då måste det göras tydligt att så inte är fallet.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Protest mot Polens restriktiva abortlagstiftning i Warszawa. Polen ska inte tillåtas montera ner demokratin och rättsstaten, skriver Karin Karlsbro (L).

Bild: TT

Annons

I början av veckan ställdes detta på sin spets. När EU-ländernas regeringar möttes på ambassadörsnivå gjorde Polen och Ungern verklighet av sitt hot om att stoppa EU:s långtidsbudget. De protesterar mot att budgeten ställer krav: utan rättsstat, inga pengar!

Inget land ska kunna nedmontera grundläggande principer om ett självständigt rättsväsende, yttrandefrihet och kvinnors rättigheter ...

För oss i Liberalerna är det självklart att EU:s grundläggande värden måste värnas och respekteras. De krav om demokrati och rättsstat som ställs på länder som vill gå med i EU, ska upprätthållas även när man väl är med. Inget land ska kunna nedmontera grundläggande principer om ett självständigt rättsväsende, yttrandefrihet och kvinnors rättigheter och samtidigt fortsätta ta del av alla de ekonomiska fördelar det innebär att vara medlem i Europeisk unionen.

Annons

Annons

Det borde vara självklart, men hittills har parlamentet och kommissionen inte haft de redskap som krävs. I den nya budgeten har vi äntligen fått med den rättsstatsmekanism som vi har kämpat för. Vi talade mycket om detta i EU-valrörelsen, då ett av våra främsta krav var att inget EU-stöd ska ges till länder som kränker rättsstaten.

För att på sikt sätta demokratiska val ur spel och behålla makten.

När hela Europa går på knäna, både socialt och ekonomiskt, på grund av pandemin, då väljer Polen och Ungern att stoppa en del av lösningen – för att kunna fortsätta nedmontera rättsstaten och kränka de mänskliga fri- och rättigheterna. För att på sikt sätta demokratiska val ur spel och behålla makten. Det är viktigare för dem än medborgarnas bästa.

Det är helt oacceptabelt och Sverige kan aldrig gå med på deras utpressning. Kortsiktigt kan det tyckas viktigt att få igenom budgeten nu – men att kompromissa om mänskliga rättigheter hotar hela EU:s existens och existensberättigande på lång sikt. Dessutom vore det ett enormt svek mot de EU-medborgare som bor i Polen och Ungern i dag och som ska kunna lita på att EU står upp för deras rättigheter.

Jag utgår från att den svenska regeringen kommer stå pall och inte faller för utpressning ...

Annons

Allt för länge har EU passivt tittat på när regeringarna i Ungern och Polen förminskar de institutioner demokratin bygger på och inskränker medborgares fri- och rättigheter. Det måste få ett slut. Jag utgår från att den svenska regeringen kommer stå pall och inte faller för utpressning från auktoritära regimer. Inga pengar utan rättsstat.

Karin Karlsbro

Ledamot i Europaparlamentet (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan