Annons

Annons

Annons

Örebro län

Insändare
Vårdbesök innebär tre timmar i buss med två byten för person i riskgrupp

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Buss 308 avgård från Kopparberg mot Lindesberg. Sedan blir det ett byte till i Örebro innan sista biten till Karlskoga kan påbörjas.

Bild: Anders Almgren

Annons

Jag undrar hur man inom regionssjukvården tänker i pandemitider. Bor man i norra länsdelen är 70+ samt har hjärtsjukdom eller liknande och sjuknar i annan ”krämpa” som behöver undersökas ska man frakta sig till Karlskoga med buss eftersom det är vad regionen bifogar kallelsen. Man ska alltså åka med tre olika kommunikationer för att bli undersökt trots att man redan är försvagad av olika sjukdomar och alltså lättare smittas med för 70+ svåra konsekvenser.

Annons

Har man tur har man någon anhörig som kan ta ut semester och skjutsa. Denna person jobbar troligen i vården som redan är hårt belastad. ser ingen rim och reson i detta.

Vore det inte lämpligare med undersökning på Linde lasarett så man bara behöver anlita ett kommunalt färdmedel och vården får behålla sin bemanning orörd?

Nya ättestupan?

”Orolig”

Annons

Kopparberg

Svar direkt

Gränsdragningen för vad som ska vara nära, är dock inte helt oproblematisk

Grunden för sjukresor är att personer som bor i Örebro län reser gratis med kollektivtrafiken till och från vården, och man kan använda kallelsen som biljett. Vi har dock full förståelse för att det kan kännas oroande att åka buss dessa dagar med en pandemi som hänger över oss. Då har den som har rätt till färdtjänst, eller som av andra medicinska skäl inte bör åka kollektivt, möjlighet att åka med sjukresefordon.

För att åka med sjukresefordon krävs dock att du har ett sjukreseintyg från din vårdgivare. Kontakta din vårdgivare för en medicinsk bedömning om du inte redan har ett sjukreseintyg.

Den medicinska utvecklingen går framåt, och utvecklingen ställer också krav på hur vi organiserar vården på våra tre sjukhus så att vi kan erbjuda en god och säker vård.

Detta har lett till den förändring vi står i nu inom hälso- och sjukvården, där målet är att den vård som medborgarna behöver ofta i högre grad ska finnas närmare, på den egna vårdcentralen och sjukhuset. Medan vård som man kan förväntas behöva bara någon enstaka gång i livet kan man få lov att åka lite längre för att få del av.

Annons

Gränsdragningen för vad som ska vara nära, är dock inte helt oproblematisk. Här har vi ett arbete att göra för att vården ska bli så bra som möjligt ut flera olika perspektiv, där resor till och från vården är en sådan del.

Elisabeth Liljekvist

områdeschef närsjukvård norr, Region Örebro län

Jonas Claesson

hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan