Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Bered plats för fler på idrottsgymnasier– inte färre

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Virginska skolan är ett av de gymnasier i Örebro län där det finns idrottsutbildningar.

Bild: Lennart Lundkvist

Annons

Vi är starkt emot planerna på att dra ner antalet platser vid våra nationella idrottsutbildningar (NIU). Regeringen har sänt ut ett förslag som riskerar dra undan möjligheten för ungefär hälften av det antal elever som idag går idrottsgymnasium.

Två huvudmän driver NIU i Örebro. Dels kommunen med Virginska skolan men också Stadsmissionens Skolstiftelse som driver Grillska Gymnasiet Örebro. Idrottsprogrammet på Virginska skolan är Örebro kommuns största program med både NIU och LIU, Lokal idrottsutbildning samt Träning och hälsa. Flera andra gymnasieskolor har också idrottsinriktade utbildningar även om de inte ingår i NIU. Exakt hur förslaget skulle slå mot alla dessa skolor i Örebro är svårt att förutsäga men bara risken att de skulle få ta emot färre elever gör att vi måste agera.

Annons

Förutom att det riskerar att slå hårt mot ett antal idrotter försvinner också reella valmöjligheter för våra unga.

Annons

Vår ingång som liberaler är att bejaka ungdomars val av utbildning. Fler och inte färre bör kunna gå den gymnasieutbildning de själva önskar. Att vissa utbildningar har intagningskrav är bra men både bredd och spets behövs.

I och med att gymnasieskolan i stort ska vara kostnadsfri, även om smärre kostnader för enstaka egna hjälpmedel kan tillåtas, sätter det press på hur mycket en elev ska betala själv. Utbildningsutskottet uppmanade därför regeringen att förtydliga skollagen kring avgifter i samband med viss dyrare utrustning. Promemorian, som inte sänds ut innan regeringen granskat och godkänt remissvaren, föreslår omfattande förändringar. Bland annat att det endast ska införas en idrottsutbildning istället för hur det ser ut nu.

Vi anser att dagens idrottsutbildningar i Örebro håller hög kvalitetsmässig klass.

Förutom att det riskerar att slå hårt mot ett antal idrotter försvinner också reella valmöjligheter för våra unga. Vi tycker inte det är rimligt att välja ut elever vid redan 14-15 års ålder för elitsatsningar, vilket också forskare och specialidrottsförbund anser. Ungdomar utvecklas olika fort och några kan utveckla sina talanger när de är lite äldre. Vårt mål med både bredd och spets hotas också i detta förslag.

Annons

Vi anser att dagens idrottsutbildningar i Örebro håller hög kvalitetsmässig klass. De levererar dessutom bra på fler områden än idrott. Både kropp och knopp får stimulans. Måluppfyllelsen är hög och de som inte går vidare som elitidrottare har lagt en god grund för fortsatta studier eller arbete i en förhoppningsvis frisk och stark kropp.

Mats-Olof Liljegren

Liberalerna Örebro kommun 2:e vice ordförande Gymnasienämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy