Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
KARIN KARLSBRO (L): Låt inte Vitrysslands diktator stå värd för ishockey-VM i Minsk!

I dagarna delar Europaparlamentet ut sitt finaste pris – Sacharovpriset för tankefrihet – till den belarusiska demokratirörelsen.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

30 000 människor har gripits under protesterna mot Lukasjenkas regim.

Bild: TT

Annons

Nio personer är namngivna som pristagare men priset går egentligen till alla dem som gick till valurnorna den 9 augusti och inte fick sina röster räknade.

För mig finns det tre ledord: solidaritet, sanktioner och sanning.

En fråga vi ständigt ställer oss är vad vi egentligen kan göra för att stödja den demokratiska rörelsen i Belarus. När man ser deras modiga kamp så känns alla ord så futtiga. Men det finns faktiskt en hel del man kan göra. Och det vi kan göra – det ska vi göra. När det belarusiska folket inte misströstar så ska vi inte heller göra det. För mig finns det tre ledord: solidaritet, sanktioner och sanning.

Betydelsen av att visa solidaritet och moraliskt stöd skall inte underskattas. Vi får hela tiden brev från belarusier som berättar hur viktigt det är för dem att veta att det finns människor utanför Belarus som ser deras kamp och stödjer den. Så visa din solidaritet du med! Sprid information i sociala medier, delta i de aktioner som svenska och belarusiska organisationer arrangerar.

Annons

Annons

... konkret hjälp till dem som har drabbats av förtrycket.

Eller skicka ett julkort till en politisk fånge! Men vi får inte glömma att solidaritet också måste vara konkret hjälp till dem som har drabbats av förtrycket. Vi måste ställa upp med humanitär hjälp till människor i landet och till dem som tvingats fly.

Riktade sanktioner mot Lukasjenka och andra som är skyldiga till valfusk och övergrepp fungerar. När jag träffar representanter för demokratirörelsen i Belarus är det budskap jag får. EU:s sanktioner kom alldeles för sent, men nu är de på plats, och de bör utökas för att omfatta fler personer och företag som stödjer Lukasjenkas regim. Det arbetar jag för i parlamentet.

En fråga som är nära förknippad med sanktionerna är den om ishockey-VM. Ishockey är Lukasjenkas favoritsport och VM i ishockey i Minsk i vår måste stoppas. Jag har i egenskap av europaparlamentariker samlat namnunderskrifter och krävt både av Internationella ishockeyfederationen och det svenska ishockeyförbundet att inte genomföra VM i Belarus.

Över 30 000 människor har gripits, tusentals har misshandlats och flera personer har mördats.

Och sist men inte minst: sanning. De övergrepp som sker i Belarus nu måste dokumenteras. Över 30 000 människor har gripits, tusentals har misshandlats och flera personer har mördats. Över 450 attacker mot fri media har registrerats, enligt reportrar utan gränser. Och de skyldiga ställs inte inför rätta.

Annons

Annons

Ett framtida demokratiskt Belarus måste bygga på sanning, och de som drabbas nu måste våga lita på att de kommer få rättvisa. Därför arbetar jag i EU-parlamentet med frågan om hur vi kan bistå med att samla in vittnesmål så att våld och övergrepp dokumenterats.

EU:s agerande nu i förhållande till Belarus har avgörande betydelse för utvecklingen i hela regionen. Vi måste visa att principerna om mänskliga rättigheter, demokrati, transparens och solidaritet inte bara är tomma ord.

Karin Karlsbro

Ledamot i Europaparlamentet (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan