Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
EWA-LEENA JOHANSSON (S): Hat och hot gör det svårare att rekrytera politiker

Var tredje förtroendevald får utstå hot och trakasserier. Det visar en undersökning från Brottsförebyggande rådet.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Var tredje förtroendevald drabbas av hot och trakasserier.

Bild: TT

Annons

Nyligen har två "tunga" politiker i länet avslutat sina uppdrag. Fina artiklar har skrivits om dem, men båda vittnar också om baksidan på uppdraget som politiker. Det ökade hatet och hoten mot förtroendevalda.

Att vara förtroendevald är ett viktigt uppdrag. Ett förtroende man på bästa sätt vill leva upp till. Det handlar om att ta ansvar för prioriteringar av gemensamma resurser och fatta beslut i frågor som rör människors vardag.

Vi ska tåla att beslut synas och ifrågasätts. Så långt är det helt okej och del av det uppdraget.

Som politiker måste vi räkna med ilska när medborgarna känner sig svikna när vi fattar obekväma beslut. Vi ska tåla att beslut synas och ifrågasätts. Så långt är det helt okej och del av det uppdraget.

Annons

Men när det övergår till personangrepp, fysiska angrepp eller hot mot den förtroendevalda eller närstående har något gått väldigt fel. Att utsättas för hat, hot och våld på grund av sitt politiska uppdrag är ett hot mot det demokratiska systemet på flera sätt. Det blir svårare att rekrytera och behålla politiker, vårt öppna samhälle påverkas och i långa loppet kan även den demokratiska beslutsprocessen påverkas.

Annons

Grundläggande i en demokrati är rätten att öppet yttra sig och diskutera frågor. Men det följer också ett ansvar som vilar på respekt för andras åsikter och rätt att yttra sig.

Det har visat sig att detta bidrar inte bara till större medborglig deltagande i den politiska debatten utan också ökad utsatthet ...

I dag anordnas manifestationer, debatter eller andra protester digitalt. För den typen av aktiviteter har sociala medier inneburit fantastiska möjligheter. Att enkelt samla människor på en "plats" för att snabbt kunna reagera när nya beslut tas är uppfriskande för demokratin. Det har visat sig att detta bidrar inte bara till större medborglig deltagande i den politiska debatten utan också ökad utsatthet för bland annat förtroendevalda för det är också där det mesta av hoten och hatet förekommer.

Tilläggas kan att många utsätts för hat och hot. Nyss läste jag om läkaren som presenterade en Coronastudie på barn som orsakade en hatstorm på twitter.

Ingen kan väl ha missat stormningen av Kongressen i USA. Inte så ofta man fastnar med tv-dosan i handen och inte kan stänga av tv:n samtidigt som man tänker "detta händer inte"! Vi är många som försöker smälta de obehagliga scenerna inne i och utanför den amerikanska kongressen.

Annons

Kan det som hände också ske i Sverige? Jag tror det är naivt att bara avfärda tanken även om vi inte är där i dag. Den politiska debatten blir alltmer aggressiv. Vi har alla ett ansvar att tänka oss för vilket tonläge vi har och att påminna varandra när hetsiga debatter går över styr och inte låta oss inledas i frestelsen att förlöjliga och förminska meningsmotståndaren utan skilja på person och sak.

Annons

Jag tror att de flesta politiker emellanåt funderar på om det är värt att vara kvar och flera avstår från att bli politiker.

Hatet har en agenda. Syftet är att få personen att backa, att tystna, att bli rädd. Jag tror att de flesta politiker emellanåt funderar på om det är värt att vara kvar och flera avstår från att bli politiker. Samtidigt är det precis vad en del av de här människorna vill. De vill tysta starka röster som inte tycker som dem. Hela samhället vinner på ett gott samtalsklimat. Tystnaden är hatarens bästa vän så våga säg ifrån!

Ewa-Leena Johansson

Ordförande i kommunstyrelsen i Ljusnarsberg (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan