Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
ANDERS NILSSON: Ett oacceptabelt beteende: “Jag hälsade på 600 personer”

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

I mitt förra jobb som chefredaktör på Norrköpings Tidningar startade vi en näringslivsgala i staden. Stans företag, ledare och anställda inom näringslivet skulle prisas. Röda mattan var utrullad, bubbel upphällt och ett gigantiskt mingel förberett. I entrén stod jag och vår försäljningschef och tog emot alla gäster. Vi hade bestämt oss för att vi skulle handhälsa på precis varenda gäst som kom till galan. Och det gjorde vi. Det blev oerhört uppskattat. När vi hade tagit alla 600 gästerna i hand gick vi till toaletten och tvättade händerna. Sedan fortsatte galan.

Foto: Leif R Jansson/TT

Annons

De senaste månaderna har jag tänkt mycket på den där kvällen när vi hälsade så jag nästan fick en lätt träningsvärk i armen dagen efter. Att skaka hand med flera hundra gäster inom någon timme känns så avlägset i dessa tider när vi ska hålla två meters avstånd. Det är inte bara olämpligt att handhälsa i dessa pandemitider. Det är ett fullständigt oacceptabelt beteende. Frågan är om vi överhuvudtaget kommer att handhälsa i framtiden? Eller är den välkomstgesten redan historia? Och vad kommer vi i så fall att göra istället? Nu är handslaget bannlyst och det är sällan någon försöker hälsa med utsträckt arm numera. Någon som glömt bort sig. Men det händer.

Annons

Hur kan hon hälsa med handen?

Häromkvällen satt jag och min fru och tittade på Rapport. Plötsligt handhälsade en utrikesreporter på en person i Kina och vi reagerade båda två. “Hur kan hon göra på det viset?” Samtidigt blev vi förvånade över vår reaktion över något som varit så mycket vardag och allmänt hyfs och artighet för bara ett år sedan.

Foto: Denis Paguin/TT Nyhetsbyrån Ett klassiskt handslag mellan två världledare president Ronald Reagan och Michail Gorbatjov i Geneve 1985.

Att ta i hand betyder inte bara att du hälsar på en person. Ett handslag kan var ett tecken på en viktig överenskommelse. Hur många gånger har vi inte sett världsledare komma överens om avgörande beslut genom att ta varandra i hand inför tv-kamerorna. Ett handslag kan också vara tecken på tacksamhet. Ett sätt att visa sin uppskattning för någon som har gjort något värdefullt. Att ta varandra i hand kan också vara bevis för en affärsuppgörelse. Jag har försökt att ta reda på handskakningens historia. Varför vi en gång började sträcka ut händerna mot varandra när vi möts. Men jag har inte hittat något. Troligtvis för att handskakningens ursprung inte finns nedtecknad i historien. Kanske någon läsare vet och kan berätta.

Annons

Vi sträcker ut det vassaste vi har och hoppas att vi inte smittar varandra.

Annons

Nu får vi på sin höjd nudda varandra med armbågarna. Vad symboliserar det? Vi sträcker ut det vassaste vi har och hoppas att vi inte smittar varandra. Mitt barnbarn noterade klokt att vi dessutom nyser i armvecket så därför är det olämpligt att hälsa med armbågen.

I Sverige har det ansetts ohövligt att inte ta emot en utsträckt hand. Det har tolkats som ett asocialt eller rentav fientligt beteende. Nu hälsar vi inte av andra skäl. Av rädsla för att inte bli smittad och av hänsyn för att inte smitta den du möter. Pandemin har inte bara vänt upp och ner på världen. Den ändrar också det mest vardagliga hos oss. Rutiner, vanor, gester och till och med vårt uppförande.

Foto: Leif R Jansson/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan