Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman möter Taiwans ambassadör: Forskningsminister Matilda Ernkrans kan besöka Taiwan

Sveriges forskningsminister Matilda Ernkrans skulle kunna besöka Taiwan. Det skulle inte bryta mot Sveriges ett Kina-politik. Det säger Vincent Yao, chef för Taiwans representation i Stockholm.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Chefen för Taiwans representation i Sverige, Vincent Yao, anser att forskningsminister Matilda Ernkrans kan besöka Taiwan utan bryta mot Sveriges ett Kina-politik.

Annons

Taiwan är en av Asiens bäst fungerande demokratier. På bilden: en manifestation med anhängare till oppositionspartiet Kuomintang.

Bild: Lars Ströman

I augusti 2019 tog Sveriges forskningsminister Matilda Ernkrans emot sin kollega från Taiwan, Chen Liang-gee. Så är det läge för ett svarsbesök? Det vore en uppgradering av Sveriges relationer med demokratin Taiwan.

– Jag tror att Kina skulle protestera, säger Vincent Yao.

– Men det beror på hur vi definierar ett sådant besök. Jag tror inte det finns något avtal eller fördrag mellan den svenska regeringen och den kinesiska regeringen som innebär att det skulle bryta mot ett Kina-politiken om en svensk på ministernivå skulle besöka Taiwan.

Annons

– Om vi definierar ett besök som något som ska öka utbytet mellan folken i de båda länderna så är det till ömsesidig nytta och det skulle inte bryta mot Sveriges ett Kina-politik.

Annons

Hemma har du minst en handfull elektroniska prylar som fungerar tack vare halvledare som är tillverkade i eller konstruerade i Taiwan.

Jag träffar Vincent Yao, via en digital mötesplats. Han representerar ett land som Sverige är beroende av. Ja, jag vågar till och med påstå att du kära läsare är beroende av Taiwan. Hemma har du minst en handfull elektroniska prylar som fungerar tack vare halvledare som är tillverkade i eller konstruerade i Taiwan.

Taiwan är en demokrati med ett folkvalt parlament, en fri press och en sprudlande offentlig debatt. Så det borde över huvud taget inte vara kontroversiellt att en svensk minister besöker Taiwan.

Men Sverige erkänner det kommunistiska Kina och på ett principiellt plan anser Sverige att Taiwan är en del av Kina. Så då måste kontakter mellan Sverige och Taiwan föregås av noggranna överväganden och diplomatiskt finlir.

Formellt är Vincent Yao inte ambassadör, men i praktiken är han det. Och formellt har Taiwans kontor i Stockholm inte status som ambassad, men i praktiken är det så. Det är egentligen en absurd situation.

Men sådan ser realpolitiken. Sverige och Taiwan kan ändå samverka. Vincent Yao pekar ut flera områden:

– Det kan gälla grön energi och högteknologisk utveckling.

– Taiwan är i framkant med att bekämpa desinformation och cyberattacker från ett tredje land. Och jag anser att det även gäller Sverige. Så det finns många icke traditionella säkerhetsområden där vi skulle kunna arbeta tillsammans.

Annons

Annons

I december sade utrikesminister Ann Linde att en lösning på relationen mellan Kina och Taiwan måste ske "på ett sätt som överensstämmer med viljan hos Taiwans befolkning".

– Jag anser att det uttalandet sänder en väldigt stark signal till Kina och även till andra länder – särskilt medlemsländer i EU – att den svenska regeringen stöder ett demokratiskt Taiwan, även i en tid när Sverige behåller en nära relation med Kina, säger Vincent Yao.

– Jag tycker att den positionen är väldigt lik USA:s position.

Är det något som förenar människor i Taiwan så är det att de inte vill ha en återförening med Kina...

Så den svenska regeringen säger egentligen två olika saker. Å ena sidan är Taiwan är en del av Kina. Å andra sidan måste en lösning bygga på folkviljan i Taiwan. Är det något som förenar människor i Taiwan så är det att de inte vill ha en återförening med Kina, i varje fall inte med dagens Kina.

– Under de gångna åren har den allmänna opinionen i Taiwan alltmer negativ till Kina. De börjar även ifrågasätta de ekonomiska aspekterna, säger Vincent Yao.

– Speciellt den unga generationen är beslutsam att försvara Taiwans frihet och demokratiska system mot sådant som de uppfattar som det minsta hot mot Taiwans frihet och demokrati.

– Vår nuvarande regerings politik gentemot Kina har varit väldigt försiktig. Regeringen i Taiwan vill inte provocera Kina. Men Kina fortsätter att mobba Taiwan och att utöva påtryckningar mot Taiwan.

Annons

– Vi ökar utbytet och handeln med andra länder, inklusive Australien och Nya Zeeland. Vi fortsätter att stärka vår ekonomiska struktur. Vi stärker vår industriella struktur. Taiwan har blivit ett nav för högteknologisk industri och halvledare.

– Också militärt stärker vi Taiwans militära förmåga.

Vincent Yao ser inga tecken på att Kinas politik gentemot Taiwan skulle mjukna eller bli mer realistisk.

– Vår regeringen har gjort det klart att vi vill sitta ner och tala med Kinas på jämställd fot och vi accepterar inga förhandsvillkor.

– Varje lösning måste bygga på ett demokratiskt beslut som fattas av hela Taiwan.

Annons

Annons

Till toppen av sidan