Annons

Annons

Annons

krönikaKumla

Www.na.se
KATARINA HANSSON: Vi måste lära oss se de små tecknen på drogmissbruk

I mina övre tonår tillbringade jag en del tid på Hasselakollektivet. En organisation som då jobbade med ungdomar som fastnat i en drogproblematik.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Om efterfrågan på droger försvann skulle inte heller utbudet, och de som säljer drogerna, finnas, skriver Katarina Hansson (S).

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Jag varken har eller har haft några problem med droger personligen. Dock fick jag på nära håll se vad droger kan göra med oss människor. Men jag fick också, och det är viktigt att poängtera, se vad möjligheten till stöd och behandling kan göra för att hjälpa människor att komma ur sitt beroende.

För många är det tyvärr fullt naturligt ta droger innan och på krogen, på jobbet eller i skolan.

Vi ser i dag att många, särskilt ungdomar, blir allt mer drogliberala vilket också bekräftas i olika undersökningar. För många är det tyvärr fullt naturligt ta droger innan och på krogen, på jobbet eller i skolan. Vi kan dessvärre konstatera att tillgången till droger ökar och i dag kan man till och med beställa olika former av nätdroger till sin brevlåda.

Annons

Annons

Användandet av droger finns i alla samhällsskikt och kan leda till farliga situationer både för den som drogar men också för dennes omvärld. Vi behöver alla, inte minst vi vuxna, lära oss att se de små tecknen som är signifikativt för en person som är påverkad och vi behöver påminna oss om att det faktiskt kan vara vårt eget barn som fastnat i ett missbruk.

De som säljer droger lever inte sällan ett utsatt liv och har hamnat i en brottslig värld som kan vara svår att ta sig ur.

Detta är ena sidan av drogerna, men det finns en till, nämligen de som säljer drogerna. Dessa delar påverkar varandra. Om efterfrågan på droger försvann skulle inte heller utbudet, och de som säljer drogerna, finnas. De som säljer droger lever inte sällan ett utsatt liv och har hamnat i en brottslig värld som kan vara svår att ta sig ur.

Ju fler personer som missbrukar olika narkotiska preparat, desto mer göds narkotikahandeln och brottsligheten stiger. En brottslighet som många i samhället tycker har gått för långt och därför kräver att samhället ska vidta åtgärder. Därför är det i sammanhanget viktigt att betona att åtgärder har vidtagits som exempelvis att fler poliser utbildas, att utredningarna påskyndats, att förändringarna i lagstiftningen tagits fram. Vidare har kriminalvården byggts ut och fler fängelseplatser skapas kontinuerligt, inte minst på Kumlaanstalten.

Annons

Men det finns även lokala åtgärder som exempelvis förstärkt samverkan mellan skola, socialtjänst och polis.

Annons

Detta är exempel på vilka åtgärder den nuvarande regeringen vidtagit under sin tid vid makten. Men det finns även lokala åtgärder som exempelvis förstärkt samverkan mellan skola, socialtjänst och polis.

Avslutningsvis kan jag inte nog betona hur viktigt jag tycker det är att vi alla börjar prata om drogers påverkan på samhället och dess medborgare. Vi behöver ta död på den växande liberalismen till droger och det kan vi bara göra tillsammans!

Katarina Hansson

Kommunstyrelsens ordförande i Kumla (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan