Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Svårt att missa när lögner ifrågasattes i Agenda ►Ifrågasättande av hederlighet utan svar på kritiken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skärmklipp från Agenda 10 januari i år där programledaren Cecilia Gralde intervjuar Joy Van Patten, en Trumpanhängare från Ohio, USA.

Annons

Replik

... från ansvariga för SVT:s Agenda-redaktion på en ledare av Maria Ripenberg i NA 3 februari.

I Nerikes Allehanda den 3 februari nämns en intervju med en trumpanhängare som gjordes i Agenda den 10 januari.

Annons

Beskrivningen av intervjun är ohederlig. Maria Ripenberg påstår att trumpanhängarens lögner om valfusket fick stå oemotsagda. Det är inte sant. Programledaren Cecilia Gralde som intervjuade Joy Van Patten från Ohio, ställde flera motfrågor under intervjun. Gralde ifrågasatte till exempel Van Pattens påstående om valfusk på följande sätt; ”Men de federala domstolarna, inklusive Högsta Domstolen, till och med Justitiedepartementet har sagt att det var fria och rättvisa val. Litar du inte på domstolarna”?

Annons

Detta var från programledarens sida ett tydligt ifrågasättande som är svårt att missa. Det får oss att undra om Maria Ripenberg överhuvudtaget har sett intervjun i Agenda?

Eva Landahl

ansvarig utgivare

Mikael Pettersson

projektledare Agenda

Svar direkt:

Jo, jag såg intervjun i Agenda, och reagerade då exakt som tidigare TV4-chefen och SVT-medarbetaren Jan Scherman. I Dagens Nyheter (15/1) skriver han: ”Joy Van Patten, pastor och republikan, fick repetitivt mässa att valet varit riggat. Det hjälper föga med en enkel motfråga om att domstolarna har konstaterat att det inte förekommit valfusk. Tillbakaspelet blir att pastorn säger att domstolarna inte tagit ställning till de bevis som lagts fram. Därefter ingen ny motfråga om avsaknaden av just bevis. Programledaren blir den ena parten och den intervjuade pastorn den andra.”

SVT har även replikerat Scherman, via Helena Olsson, genreansvarig i SVT:s programledning för nyheter, samhälle och dokumentär – dock utan att kommentera denna hans kritik mot intervjun i Agenda eller ifrågasätta hans hederlighet.

Maria Ripenberg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy