Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Satsa på elevhälsan i pandemins spår

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kunskapsinhämtningen blir lidande då ungdomarna måste tillgodogöra sig undervisningen mer på egen hand, vilket ökar stressen hos eleverna. Fot0: Henrik Montgomery/TT

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Liberalerna kräver satsningar på elevhälsan. Vi har länge fruktat för konsekvenserna av den distansundervisning covid-19 tvingar gymnasieungdomarna till. Felaktiga beslut under höstterminen i gymnasienämnden, som vi opponerade oss mot, stängde ungdomarna ute onödigt mycket. När så regeringen började diktera hårdare villkor eftersom smittkurvan gick uppåt nationellt fanns bara alternativet att ytterligare öka distansundervisningen. Grundskolorna har också drabbats av viss distansundervisning även om det varit i betydligt mindre omfattning.

Annons

Annons

Distansundervisning i den omfattning vi tvingat våra ungdomar till har aldrig provats tidigare. Kunskapsinhämtningen blir lidande då ungdomarna måste tillgodogöra sig undervisningen mer på egen hand. Skolforskning visar att mötet mellan elev och lärare är den absolut viktigaste komponenten i lärandet. När det mötet inte sker i klassrummet ställs stora krav på den individuella elevens förmåga att tillgodogöra sig förståelse och kunskap på egen hand. Vi vet att alla elever inte klarar det. Vi ser också tecken på att den psykiska ohälsan ökar hos barn och unga, där gymnasieungdomarna nu verkar vara särskilt utsatta. Detta visar sig i studier och rapporteras om i SVT Nyheter till exempel.

Matematikundervisningen och kurser med många praktiska moment lyfts fram som extra utsatta och svåra för eleverna att uppnå de betyg som de i normala fall hade klarat av. Detta skapar stress och en stor oro för framtiden hos ungdomarna.

Denna stress måste mötas!

Det förekommer förslag om att minska kraven för att komma in på universitet och högskola. Detta vore helt fel väg att gå. I stället måste Örebro kommun nu sätta in kraftfulla åtgärder för att stötta främst gymnasieungdomar.

Vi kräver att elevhälsan omgående stärks. Pengar finns då Liberalerna tillsammans med Centern och regeringen ordnat fram en skolmiljard som bara väntar på att användas. Vi anser att vi inte ska vänta utan agera omedelbart.

Annons

Magnus Riseby

Liberalerna Örebro kommun, presidieledamot programnämnd Barn och utbildning

Mats-Olof Liljegren

Liberalerna Örebro kommun, 2:e vice ordförande Gymnasienämnden

Johanna Sundman

Liberalerna Örebro kommun, ledamot Grundskolenämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan