Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
JYTTE GUTELAND (S): Alla skulle förlora på vaccin-nationalism

Många upplever nog denna tid som ett slags vakuum i väntan på vaccin. Det är därför inte så konstigt att de så efterlängtade doserna som upphandlats gemensamt genom EU-kommissionen har väckt stor debatt både hemma i Sverige och i hela EU.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bolagen som tillverkar vaccin kommer att frågas ut i Europaparlamentet. Produktionen av vaccin behöver öka rejält, skriver Jytte Guteland (S).

Bild: TT

Annons

Vaccinet är nyckeln till ett mer normalt liv. Därför blir frustrationen stor när det går långsamt, när leveranserna inte kommer som de ska.

Eftersom miljöutskottet i Europaparlamentet, som jag sitter i, också hanterar folkhälsofrågorna på EU-nivån har jag följt frågan på nära håll. Tillvägagångsättet, att EU gemensamt upphandlat vaccin, är jag fullt övertygad om var rätt.

Dessutom hade många riskgrupper fått vänta längre ...

Kritiker som menar att varje medlemsland hade skött det bättre själva måste förklara hur vi i sådana fall skulle ha undvikit priser som stuckit i höjden och hur vi skulle ha garanterat säkerhet och effektivitet på vaccinen på ett bra sätt. Risken för ”vaccin-nationalism” hade varit överhängande och fördelningen över EU:s länder hade varit väldigt olika. Det hade inte varit bra för våra samhällen. Dessutom hade många riskgrupper fått vänta längre i en sådan process eftersom några länder oundvikligen hamnar sist i kön.

Annons

Annons

Just nu är det inte läge för inbördes bråk mellan olika aktörer i EU. Utvärderingar får komma senare. Nu måste fokus vara leverans av vaccin. Det viktiga är att vi lyckas vaccinera 70 procent av EU-ländernas befolkningar till mitten av september, det mål som EU-kommissionen satt upp. Sverige har en ännu ambitiösare tidslinje.

Läkemedelsbolagen måste leverera det som de har lovat.

Produktionen av vaccin behöver öka rejält. När Astrazeneca för några veckor sedan plötsligt meddelade att de endast skulle kunna leverera 40 procent av de doser som utlovats i kontraktet kom det som en chock. Läkemedelsbolagen måste leverera det som de har lovat.

Vi kommer inom kort att ha en hearing i Europaparlamentet där vi ska fråga ut bolagen. EU-kommissionen och läkemedelsbolagen måste nu vända på varenda sten för att öka produktionstakten. Vi behöver se fler exempel på samarbeten mellan tillverkare, vi har redan exempel där ett bolag går med på att andra tillverkare får producera deras vaccin. Fler sådana initiativ uppmuntras – det skulle kunna snabba på produktionen rejält.

... då förtjänar förstås allmänheten att veta mer om vad vi köpt och vilka villkor som gäller ...

Vidare behöver vi stärka transparensen så det blir mer känt vad det är för avtal som har tecknats och hur kommande avtal ser ut. Det handlar faktiskt om miljarder euro i skattepengar som EU har betalat ut, då förtjänar förstås allmänheten att veta mer om vad vi köpt och vilka villkor som gäller och vad bolagen ska leverera. Slutligen har EU en viktig roll i att öka det globala samarbetet för att få ut vaccinet bredare globalt. Pandemin känner inga gränser, politiken måste därför verka gränsöverskridande och solidariskt.

Jytte Guteland

Ledamot i Europaparlamentet (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan