Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Moderaterna tänker fel om arbetskraftsinvandringen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Matilda Ekeblad, förbundsordförande MUF och Magnus Stålberg, distriktsordförande MUF Örebro län. skriver om Moderaternas förslag om ökat lönekrav för arbetskraftsinvandring. Foto: Pressbiild

Annons

Den 2 februari presenterade Moderaterna förslaget om att öka lönekravet för arbetskraftsinvandring från dagens 13 000 kronor till en svensk medianlön på 31 700 kronor. Det är mer än en fördubbling och en kolossal höjning som begränsar människors möjlighet att komma hit för att arbeta och göra rätt för sig. Vi ställer oss starkt kritiska till förslaget och hoppas att Moderaterna gör om och gör rätt.

Annons

I dag sker över 90 procent av all arbetskraftsinvandring till bristyrken och partiets förslag skulle troligen strypa det helt. Partiet motiverar förslaget med att man vill komma åt arbetskraftsinvandring för lågkvalificerade yrken, men förslaget kommer därmed också slå mot den högkompetenta arbetskraftsinvandringen istället för fuskande aktörer eller individer som behöver bidrag utöver sin anställning.

Annons

Sverige ska vara möjligheternas land, där den som vill ska kunna ta sig hur långt som helst.

Arbetskraftsinvandringen genererar ett stort ekonomiskt överskott för statens finanser visar en rapport från Almega som släpptes i början av året. Vilket även bekräftas av tidigare studier från Svenskt Näringsliv. Därmed verkar forskningen inte stödja den underliggande tesen att stora delar av de människor som i dag arbetskraftsinvandrar till Sverige skulle vara en belastning för staten. Därtill, ser man till arbetskraftsinvandringen som andel av sysselsättningen från länder utanför EU/ESS, så utgör den en relativt liten del av det totala antalet sysselsatta i Sverige, ungefär 0,7 procent enligt statistik från 2020.

I Örebro län är det 0,31 procent vilket gör att den här typen av höjning skulle beröra alla län och inte minst vårt.

Sverige ska vara möjligheternas land, där den som vill ska kunna ta sig hur långt som helst. Att vilja sätta käppar i hjulet för människor med egen försörjning som vill flytta hit och bidra till den visionen är inte värdigt Moderaterna utan låter mer som den falska retoriken LO och Socialdemokraterna brukar hänföra.

Annons

Det behöver göras mer för att komma åt fusket med arbetskraftsinvandringen. Kravet för att få komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare bör rimligtvis vara att anställningen garanterar att individen försörjer sig själv utan bidrag från staten, inte att individen ska ha en svensk medianlön. Vi uppmuntrar därför vårt parti att fortsätta ta kampen mot fusket men vi uppmanar också till att inte gå fram skarpt med förslaget om höjt lönekrav i riksdagen.

Matilda Ekeblad

förbundsordförande MUF

Magnus Stålberg

distriktsordförande MUF Örebro län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan