Annons

Annons

Annons

Örebro

Insändare
Det görs skillnad på hot mot Israel och hot mot Palestina

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den här bilden på en israelisk bosättning på Västbanken är tagen 2017.

Annons

I SVT:s Agenda här om veckan hade man en intervju med journalisten Alon Ben David på israeliska TV 10 med anledning av president Joe Bidens planer på att häva de amerikanska sanktionerna mot Iran. David uttryckte de farhågor man i Israel känner inför det faktum att den iranska ledningen sagt sig ha som mål att utplåna staten Israel.

– Jag kan inte erinra mig ett enda annat fall där en stat deklarerat att man har som mål att utplåna en annan stat, sa David.

Annons

Annons

Han menade att, om sanktionerna avskaffades, Iran skulle ha fritt fram att efter 2030 utveckla kärnvapen och därigenom hota Israels existens. Huruvida det är ett reellt hot eller inte är väl svårt att veta. Vad vi däremot kan veta redan i dag är att Israels nuvarande regering håller på att utplåna sin närmaste granne Palestina. Långsamt, nästan osynligt för världssamfundets ”radar” lägger man beslag på berg efter berg, olivlund efter olivlund, hus efter hus. Bara under förra året revs nästan 1000 palestinska byggnader. Nybyggnation är i princip förbjuden, utom för israeler. I dag bor cirka 700 tusen illegala israeliska bosättare på den ockuperade palestinska västbanken. Palestina är snart utplånat. Men här behövs inga kärnvapen. Bara gott om tid och några grävmaskiner. Det dödshotet har tyvärr lågt nyhetsvärde.

”ögonvittne”

Örebro

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan