Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Snabbare insats mot knarket med narkotikateam

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vill ni på allvar komma till rätta med knarket och de relaterade brotten i Örebro så kan ni inte vara nöjd och fortsätta med allt som vanligt, skriver Moderaterna Anders Åhrlin och Carl – Johan Wase appropå ett debattinlägg från de styrander partierna i Örebro.

Annons

Svar

... på ”Så stoppar vi knarket i Örebro” i NA 25 februari.

De styrande partierna Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet skriver om hur de ska stoppa knarket i Örebro kommun. De säger även att de är stolta över arbetet som görs i kommunen och hänvisar oroliga föräldrar till en podd. Vill ni på allvar komma till rätta med knarket och de relaterade brotten i Örebro så kan ni inte vara nöjd och fortsätta med allt som vanligt. Inget är som vanligt längre och kommunen måste arbeta hårdare och mer beslutsamt för att få stopp på narkotikan.

Moderaterna är överens om den problembild som målas upp med ökad kriminell rekrytering och ökat användande av narkotika bland barn och ungdomar. Vi vet att det finns stor tillgång på narkotika och vi vet att narkotika bland annat förekommer på skolor samt som öppen försäljning på kommunens gator. Det är fullständigt oacceptabelt!

Annons

Annons

Dock saknas kraftfulla och tydligt samordnade insatser.

Örebromoderaterna tycker att det saknas något i de styrande partiernas arbete mot narkotika. Det saknas handlingskraftigt agerande för att bekämpa problemet.

Vi anser att en del av det arbete som görs i dag är bra och vi har i Örebro mycket riktigt insatser som var och en mycket väl kan fungera. Dock saknas kraftfulla och tydligt samordnade insatser. Här brister de styrande partierna även fast termen ”samverkan” smyger sig in i debattinlägget. Vidare ser vi i debattinlägget att ett systematiskt arbete är viktigt. Vad avses konkret?

Ni i de styrande partierna har röstat ner Örebromoderaternas förslag att starta ett narkotikateam. Syftet med narkotikateamet är att sätta igång en samordnad åtgärdskedja i det fall narkotika uppdagas bland ungdomar i alla typer av sammanhang, exempelvis i skolan eller på gatorna. En fältassistent ska ingripa så fort tecken på brukande eller liknande av narkotika upptäcks. Narkotikateamet ska sättas i arbete inom 30 minuter vid insats. Föräldrar, socialtjänst, polis och skola ska kopplas in i kedjan så att inget kan falla mellan stolarna.

Men alla de duktiga personerna inom förvaltningen vi träffar är inte nöjda när de inte räcker till.

Det är förvånande att de styrande partierna duckar för konkreta, handlingskraftiga förslag i arbetet mot narkotika. Istället kommer en överslätande debattartikel i NA rörande narkotikan bland våra barn och ungdomar. Det svar vi fått är att de styrande partierna inte anser att ett narkotikateam är något som prioriteras, men vi har inte fått förklarat varför? Är det av resursskäl så bör nog de styrande partierna ställa sig frågan om hur prioriteringar i den totala kommunala budgeten görs.

Annons

Möjligen är de styrande politikerna i nämnden, på tryggt avstånd från de drabbade, nöjda. Men alla de duktiga personerna inom förvaltningen vi träffar är inte nöjda när de inte räcker till.

Vi moderater är inte stolta eller nöjda så länge barn och ungdomar hamnar i missbruk och kriminalitet.

Anders Åhrlin

Moderaterna, oppositionsråd och gruppledare

Carl – Johan Wase

Moderaterna, 2:e vice ordförande Socialnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan