Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Injektionsrum är en väg till vård

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Håkan Ohlsson tar emot ett paket sprutor och utrustning av sjuksköterska Anette Rigestam på sprutbytet i Malmö. Foto: Erika Oldberg /TT

Annons

Ingen väljer att bli missbrukare. Det finns säkert lika många missbrukare som orsaker till varför man hamnat i missbruk. Social utslagning, arbetslöshet och hemlöshet är saker som missbruk kan föra med sig. Att dessutom utsättas för risk för att drabbas av livshotande sjukdomar eller dö av en överdos är inte värdigt. Det är dags för att locka fler till drogavvänjning, förhindra överdoser och minska narkotika skadorna det gör vi med ett injektionsrum i Örebro.

Det är bra att vi har ett sprututbyte i regionen. Däremot finns det ingen plats där narkomaner tryggt och säkert kan injicera droger. Vi i Liberala ungdomsförbundet Örebro län vill se injektionsrum i regionen. Risken för infektion eller överdos är hög om man tvingas injicera droger på till exempel en offentlig toalett. Vi måste ta problemet på allvar och erbjuda ett liv utan droger.

Annons

Annons

Missbrukare ska inte behöva dö på grund av att samhället stigmatiserat, tabubelagt och stängt ute dem från trygga miljöer.

Syftet med injektionsrum är främst en smittskydds fråga. Att det finns använda kanyler på gatan och på offentliga toaletter är livsfarligt. Att själv injicera droger med smutsiga nålar, utan bra verktyg är också livsfarligt.

Narkotikapolitiken ska innehålla skadereducerande satsningar. Missbrukare ska inte behöva dö på grund av att samhället stigmatiserat, tabubelagt och stängt ute dem från trygga miljöer. Vi måste stärka upp och erbjuda dessa människor en trygg miljö där de inte utsätter sig själva eller andra för risker. Vi måste bemöta människor med värdighet.

Ett injektionsrum skulle även ge möjlighet för narkomaner att med uppsyn av vårdpersonal injicera droger och därmed skulle risken för överdoser och dödsfall minskas. Fixrum runt om i världen har visat två saker, dödligheten och riskbeteenden minskar. Flera länder runt om i världen har inrättat fixrum utan någon ökning av användandet av droger. Det är ingen som tänker att de ska bli narkomaner bara för att det finns fixrum eller sprututbyte.

Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat.

Annons

De positiva effekterna av införandet av injektionsrum kan alltså vara en minskad dödlighet mindre riskfylld droganvändning och ökad hänvisning till vård. Det kan minska offentligt injicerande och därmed minska störningar för allmänheten.

Annons

Ett injektionsrum handlar inte om att göra det lättare eller mer lukrativt att vara sprutnarkoman. Det handlar om att det ska vara lättare att få sin första kontakt med sjukvården och skademinimering. Sveriges narkotikadödlighet är ett kvitto på hur dålig vår nuvarande politik är. Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. Vill vi se en minskning av narkotikadödligheten måste vi göra en förändring.

Karin Mäki-Kala

Liberala ungdomsförbundet Örebro län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan