Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Www.na.se
BERNARD GUETTA: Den 12 mars inträffade fru Thatchers andra död – nu är det Keynes som gäller!

Det hände förra fredagen: lägg gärna datumet 12 mars 2021 på minnet. För Joe Bidens tal den dagen kommer att bli det som förändrade den ekonomiska modellen, Keynes återuppståndelse och Margaret Thatchers andra död – ett ”paradigmskifte” som den amerikanske presidenten uttryckte det.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Både i USA och EU satsas nu offentliga medel för att stimulera ekonomin. Thatchers politik är på väg ut. Och in kommer John Maynard Keynes, som ville att staten skulle spela en roll.

Bild: TT

Annons

Det var inte så att hans tal var lysande. Ärligt talat var det till och med lite flåsigt, men detta fastställande av de 1 900 miljarder dollar som kongressen just accepterat att injicera i ekonomin utgjorde den amerikanska motsvarigheten till det europeiska beslutet att tillsammans ta lån på 750 miljarder euro för att finansiera en gemensam återupphämtning.

Staten har åter igen blivit lösningen ...

På båda sidor av Atlanten har man nu vänt sig emot Reagan-Thatcher-formeln – ”staten är inte lösningen utan problemet”. Staten har åter igen blivit lösningen, och för att göra denna omsvängning riktigt tydlig har Joe Biden också förkastat de andra två dogmerna från den ”konservativa revolutionen”.

Annons

"Vi bör fortsätta", sa han, "att övertyga det amerikanska folket om att staten kan verka för deras bästa och skapa (…) välstånd, säkerhet och möjligheter åt människorna i detta land.”

Annons

"Alltför länge", sa han också, "har teorin varit: sänk skatterna, så kommer de vinster som kan tömmas ut från dem där uppe att sippra ned till alla, (men) vi har sett vad den rännilen gav.”

Låt oss återgå till ämnet.

Välfärdsstaten – ursprungligen importerad från Sverige av Roosevelt för att dämpa krisens härjningar 1929 med New Deal ...

I slutet på 1970-talet hade det sociala skyddet till resultat att arbetarklassen kom att bredda medelklassen. Välfärdsstaten – ursprungligen importerad från Sverige av Roosevelt för att dämpa krisens härjningar 1929 med New Deal – kom att utvecklas i krigets efterdyningar för att öka tillväxten genom främjad konsumtion.

Han hade också stadfäst ett nytt socialt kontrakt genom vilket den amerikanska drömmen förverkligades, men att detta finansierades genom omfördelningspolitik irriterade inte bara de allra rikaste. Den nya medelklassen fick också nog av det system som lyft dem själva ur fattigdomen, eftersom det nu var deras skatter som finansierade hjälpen till de fattiga, alltså främst den svarta underklassen.

Att en stor del av medelklassen kantrat över till Republikanerna och att stora förmögenheter mobiliserats på grund av skattesänkningar blev starten på en ny era med krympande stat och ökad koncentration av rikedomar – som skulle kunna gagna de allra fattigaste.

Annons

Annons

Avregleringen av ekonomin har släppt fram nya industrier och möjliggjort ett teknologiskt uppsving.

Denna nyliberalism har haft många främjande effekter. Avregleringen av ekonomin har släppt fram nya industrier och möjliggjort ett teknologiskt uppsving. Samtidigt har den lyft hundratals miljoner kineser ur misären, de som vunnit på outsourcing och västerländsk import. Men genom att skapa en utbredd social otrygghet har den reducerat den västerländska medelklassen, fått ojämlikheterna att explodera och möjliggjort de högerextrema nationalisternas återkomst.

Vi har Brexit. Vi hade Trump. Men då covid visade att staten alltjämt var lösningen återupprättar Biden nu Keynes, socialdemokratins store tänkare, på exakt samma sätt som Roosevelt tacklade ”vredens druvor” genom att bygga upp en konsensus runt sin New Deal. Ett annat Amerika är tillbaka, Roosevelts, och denna förnyelse av USA skulle mycket väl kunna förebåda en globalisering av ”paradigmskiftet”.

Bernard Guetta

Fransk Europaparlamentariker för mittenpartiet Renew Europe

Översättning från franska: Maria Ripenberg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy