Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
En stängd dörr som måste öppnas!

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De mest ofria bevakas nästan dygnet runt av en människa som stått dem allra närmast. Detta är ett skräckfilmsscenario. Foto: Anders Wiklund/TT

Bild: TT

Annons

I Örebro finns sedan flera år Centrum mot våld i nära relationer (CMV). Liberalerna har varit drivande i att både starta CMV och att sänka trösklarna till att få stöd och hjälp. Från början fanns en Öppen ingång vars syfte var att göra det enklare och öppnare att få en första kontakt och hjälp. Sedan några år tillbaka har denna dörr stängts, något som Liberalerna inte tycker är bra. Vi har flera gånger ställt frågan till ansvariga politiker och senast i kommunfullmäktige den 17 februari i år så ställdes frågan till Socialnämndens ordförande, Carina Toro Hartman. Svaret gav lite hopp då Carina lämnade besked att hon också tycker att en Öppen ingång behövs men kunde inte säga när skulle kunna ske.

Annons

En människa som utsätts för detta blir oerhörd rädd och bara misstanken att en kontakt de tagit, som kan blotta deras situation för samhället, är en fara för deras liv.

Annons

Liberalerna har bråttom med att öppna dörren mot några av Örebro kommuns mest ofria och rädda människor. Dessa människor utsätts för hot eller våld, utom insyn inom fyra väggar av dem som står dem allra närmast och många gånger av dem som de håller kär. Liberalerna skulle gärna se att vi i Örebro kommun går före och till och med möjliggöra tider när man bara kan ringa på dörren för de som omöjligt kan ringa och boka. Varför skulle inte Örebro kommun kunna gå före och annonsera tider varje vecka för ”drop in”? En riktig öppen ingång, utan krav på tidsbokning skulle sänka trösklarna rejält för de som söker professionell hjälp i en mycket svår situation.

De mest ofria bevakas nästan dygnet runt och deras telefoner kollas ständigt. Detta är ett skräckfilmsscenario. En människa som utsätts för detta blir oerhörd rädd och bara misstanken att en kontakt de tagit, som kan blotta deras situation för samhället, är en fara för deras liv. Livet är ofta en mardröm med väldigt få möjligheter till säker utgång.

Det måste vara både enklare och snabbare att få hjälp.

Det första steget är dock att inte behöva göra en ansökan. Just nu finns ingen möjlighet att till en början vara anonym och då är både dörren stängd och tröskeln skyhög för många. Det är Örebro kommun i sin storlek ovärdigt att inte ha en Öppen Ingång!

Annons

Annons

Liberalerna vill att den Öppna Ingången öppnas igen. Det får inte skyllas på ekonomi, lokaler eller nuvarande organisation. Det måste vara både enklare och snabbare att få hjälp. Nu är det cirka 6 månaders väntan på biståndsbeslut och ytterligare 6 månaders väntetid för att komma till en samtalstid på CMV. Under den tiden kan mycket gå fel.

Liberalerna har avsatt en första extra miljon i årets budget för att skapa en början till bredare ingång. Det skulle kunna möjliggöra att två personer ställs till förfogande. Det skulle innebära att nuvarande arbete och kö inte skulle behöva stå tillbaka för utvecklingen. Vi vill riva den alltför ogenomträngliga höga stenmur som nu finns mellan offer och hjälp. Öppna dörren nu, helst igår men att göra det imorgon räddar kanske en ett liv.

Karolina Wallström

Liberalerna Örebro kommun, kommunalråd

Johanna Reimfelt

Liberalerna Örebro kommun, 2:e vice ordförande Programnämnd Social välfärd

Christer Johansson

Liberalerna Örebro kommun, ledamot Socialnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan