Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
Sjukvården i topp när svenskarna får bestämma: "Vi gillar vården som mest när vi som bäst behöver den"

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Pandemin har lyft sjukvården i Sverige. När svenskarna tillfrågas om vad de har mest förtroende för så ligger sjukvården i topp. Det är en kraftigt ökning jämfört med för ett år sedan. Nu har 81 procent av svenskarna mycket eller ganska stort förtroende för sjukvården. För ett år sedan var samma siffra 62 procent. Därmed petar vården ned polisen från förstaplatsen på den prestigefyllda listan.

Bild: Gabriel Rådström

Det är Kantar Sifo som för 25:e året i rad presenterar en förtroendebarometer, det vill säga hur svenskarnas förtroende är för samhällsinstitutioner, politiska partier, medier och företag. Att sjukvården skulle ligga i topp är ingen överraskning. I en pandemi som orsakat vår tids största samhällskris blir det naturligt att hoppet finns till de grupper som vårdar och hjälper i krisen. Många inom sjukvården, hemtjänsten och äldrevården får arbeta extremt mycket och sliter ont. Många berättar det också i NA och andra medier, nästan dag efter dag, och det ökar förtroendet för den här stora personalgruppen.

Annons

Annons

De beskrivs som hjältar som gjort ovärderliga insatser

Att en så stor verksamhet får så mycket cred från allmänheten ökar givetvis statusen för att jobba inom vården. Det märks redan genom att fler vill utbilda sig till läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Det visar sig också lokalt i Örebro på andra sätt. Efter att NA gick ut och efterlyste nomineringar till Årets örebroare har vi redan fått rekordmånga nomineringar. Många av de nominerade arbetar inom äldreomsorgen eller på sjukhuset. De beskrivs som hjältar som gjort ovärderliga insatser under pandemin.

Pandemin har även påverkat svenskarnas förtroende för de som styr landet. Staten, riksdagen, regeringen och de politiska partierna har alla fått ökat förtroende jämfört med för ett år sedan. I stort sett alla myndigheter och institutioner får ett bättre förtroendebetyg av befolkningen. Faktum är att de flesta svenskar tycker att samhället är på väg åt rätt håll. Det är ett oväntat trendbrott. Inte sedan 2015 har fler tyckt att Sverige är på väg i rätt riktning jämfört med dem som tycker tvärtom.

Bild: Gabriel Rådström

Så ser det nog knappast ut i något annat land.

Lite typiskt svenskt är Systembolaget det företag som har mest förtroende bland svenskarna följt av storbolag som Ikea, Ica, Volvo och Coop. Så ser det nog knappast ut i något annat land. I botten finns Postnord och kinesiska Huawei. Myndighetslistan toppas av Skatteverket medan Arbetsförmedlingen får sämst förtroende. Kan det vara en effekt av att Arbetsförmedlingen hade nedrustat lagom till att pandemin bröt ut och orsakade en kraftig ökning av arbetslösheten?

Annons

Annons

Coronasäker kö till systembolaget vid Eurostop.

Bild: Gabriel Rådström

Glädjande i undersökningen är att förtroendet ökar för många medier. Störst stöd har public service-bolagen Sveriges radio och Sveriges television. Bland tidningarna är förtroendet störst för lokalpressen runtom i Sverige. Förtroendet för till exempel NA är större än för Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet eller TV4, enligt undersökningen. Spännande är att yngre svenskar 20-29 år har en större tilltro till lokaltidningen jämfört med för ett år sedan medan 60-plussare har en något lägre tillit.

Krisen får oss att omvärdera vår tilltro

Det är nu över ett år sedan pandemin startade och vände upp och ned på samhället. Förtroendebarometern visar tydligt hur krisen får oss att omvärdera vår tilltro till myndigheter, företag och medier. Frågan är om det här är bestående förändringar eller om vi till exempel bara gillar sjukvården som mest när vi som bäst behöver den.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan