Annons

Annons

Annons

krönika

Www.na.se
LENA RÅDSTRÖM BAASTAD (S): Samtal vid matbordet borde inte handla om brandlarm i skolan

Det började med att jag hörde från en kompis att toaletterna på hennes dotters skola alltid var låsta för annars fanns det elever som tände eld på papperskorgarna. När eleverna skulle gå på toaletten fick de be en lärare låsa upp.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Några dagar senare när vi äter kvällsmat berättar jag det här. Sonen, som inte alltid är den mest pratsamma tonåringen, berättar då att utryckningar från brandkåren hör till vardagen på hans skola. Det finns elever som konsekvent ”roar” sig med att tända eld på papperskorgar eller på annat sätt aktivera brandlarmet. Vid ett tillfälle utvecklades det till och med till en fullskalig brand.

Även om tryggheten upplevs generellt sett som god i den svenska skolan och att det i de flesta klassrum råder studiero så finns det utmaningar.

Tjutande brandlarm eller brinnande papperskorgar inger inte trygghet.

Studiero är en avgörande faktor för lärande men också för att kunna lära ut. Det är avgörande för hur elever kommer att nå sina mål för utbildningen. Det är avgörande för att lärarna ska ha en bra arbetsmiljö. Men också trygghet är avgörande. Tjutande brandlarm eller brinnande papperskorgar inger inte trygghet.

Annons

Annons

Vi är många föräldrar som frågar barnen vid middagsbordet: Hur har dagen varit? Vad gjorde ni i skolan? Och vi får inte alltid de svar vi vill ha. Brinnande papperskorg – brandlarm under provet – ut på skolgården – samling – tillbaka till klassrummet.

När vi hemma hos oss summerade de första veckorna på vårterminen kunde brandkåren ha besökt skolan upp till 3-4 gånger per vecka! I början av mars var den första veckan när ingen lektion behövde avbrytas på grund av ett brandlarm.

Men det var också efter massiva insatser från skolan: Ökat samarbete med vårdnadshavare. Involverande av elevrådet för att visa att det är ett gemensamt ansvar för alla på skolan att det blir ordning och reda. Fler lärare och personal i korridorerna och en påbörjad diskussion om övervakningskameror.

Bra agerande av skolan, men konsekvensen blir ju även att resurser i en redan ansträngd budget behöver flyttas från undervisning till att vakta korridorer. För varje gång brandkåren tvingades rycka ut fick dessutom skolan betala en kostnad på 6 000 kronor.

Vägen från att tända eld på en papperskorg och att skolka från en lektion till att hamna i klorna på gängkriminella är alltför kort.

Att leka med elden är farligt på många sätt. Vägen från att tända eld på en papperskorg och att skolka från en lektion till att hamna i klorna på gängkriminella är alltför kort. Kriminaliteten sipprar ner i åldrarna, det är precis därför som åtgärderna ska sättas in snabbt och resolut.

Annons

Annons

Socialdemokraterna gick till val på att införa en nationell plan för studiero och trygghet. Det arbetet har utbildningsminister Anna Ekström påbörjat. Det handlar om att öka skolans möjligheter att ingripa vid ordningsstörningar, ge personalen verktyg att upprätthålla och skapa trygghet och studiero. Skolorna ska bli ännu bättre på att förebygga så att elever inte utsätts för hot, våld och sexuella trakasserier. Men som föräldrar kan vi aldrig delegera detta till skolan. Det krävs ett stort ansvar av oss också.

Så kanske inte svaret alltid blir vad vi har tänkt oss ...

När vi frågar barnen vid middagsbordet: Vad gjorde ni i skolan i dag? Så kanske inte svaret alltid blir vad vi har tänkt oss, men det ska inte handla om brinnande papperskorgar eller tjutande brandlarm.

Lena Rådström Baastad

Socialdemokraternas partisekreterare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan